Hlavní obsah

Biskup luxusu má pozastavenou činnost

Vatikán
Aktualizováno

Papež František pozastavil na tři měsíce činnost německému biskupovi Franzi Peterovi Tebartzi-van Elstovi, který je kritizován kvůli nákladné přestavbě svého sídla v Limburgu za 31 miliónů eur. Jeho post zaujme místní vikář. Odvolán však zatím nebyl, i když papež hlásá, že církev má být chudá.

Foto: ČTK/AP

Odvolaný biskup Franz-Peter Tebartz-van Elst

Článek

O Tebartz-van Elstově odstavení se spekulovalo již nějakou dobu a očekávání kulminovala v pondělí, kdy papež udělil biskupovi ve Vatikánu audienci. Okázalý životní styl německého církevního hodnostáře Vatikánu vadil. Papež František razí pojetí skromné církve, jejímž cílem je starost o chudé a o lidi na okraji společnosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Limburgské sídlo biskupa luxusuVideo: Reuters

Biskupství v Limburgu přiznalo, že náklady na honosnou rezidenci Franze-Petera Tebartze-van Elsta, nazývaného biskup luxusu, se vyšplhaly na 31 miliónů eur (790 miliónů Kč). Odhadovaly se přitom na částku třikrát nižší. Vatikán kvůli tomu už v září poslal do Německa inspekci, která mrhání prověřuje.

Biskupský komplex v Limburgu měl původně stát pět až šest miliónů eur (127 až 153 miliónů Kč). Německá média spekulovala o tom, že částka bude dvojnásobná. Výsledná suma šokovala i členy rady, která dohlíží na finance biskupství a cítí se Tebartzem-van Elstem oklamána.

Podle biskupství  za nárůstem ceny stojí náklady na sanaci a rekonstrukci historické budovy. Podle tisku však cenu „vyšroubovala“ nahoru hlavně speciální přání biskupa, který má v diecézním centru i vlastní třípokojový byt a soukromou kapli.

Po zveřejnění případu poklesly na západě Německa, zejména v limburském biskupství, příspěvky na církevní charitu, uvedla Česká televize.

Reklama

Výběr článků

Načítám