Hlavní obsah

Na Ukrajině odkryli masový hrob zastřelených Poláků

Kyjev

Masový hrob polských vojáků a policistů odkryli archeologové v ukrajinském městě Volodymyr-Volynskyj nedaleko polských hranic. Podle agentury Unian se jedná o těla víc než 300 lidí zastřelených ranou do týla. Za druhé světové války se zřejmě stali oběťmi sovětské tajné policie NKVD.

Článek

Příslušnost mrtvých k polské armádě a policii polští a ukrajinští odborníci zjistili podle zbytků výložek a knoflíků z uniforem, uvedla agentura. Všichni byli zavražděni v letech 1940-41. Identifikovat jednotlivé mrtvé bude podle ukrajinských expertů velmi obtížné.

Podle polských historiků mohlo jít o válečné zajatce, které v táboře u Volodymyru-Volynského internovala Rudá armáda. Mohli to ale být i trestanci místního sovětského vězení, které dozorci postříleli těsně předtím, než město po útoku na SSSR obsadili nacisté.

V okolí posledního nálezu bylo už odkryto několik masových hrobů, celkem objevili archeologové v této lokalitě kolem 2000 mrtvých, většinou Poláků. Sovětská NKVD v tamním táboře popravovala i Ukrajince označené za fašisty a nacionalisty, mezi mrtvými v masových hrobech byli i ukrajinští Židé.

Reklama

Výběr článků

Načítám