Hlavní obsah

Ukrajinský student přiznal vraždu muslima i atentáty na mešity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

K zavraždění dvaaosmdesátiletého muže v Birminghamu a k pumovým útokům na tři mešity v Británii se v pondělí přiznal před soudem v Londýně pětadvacetiletý ukrajinský student. Motiv byl prý rasový, uvedla britská média.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pavlo Lapšyn, student z Ukrajiny, se přiznal, že koncem dubna ubodal dvaaosmdesátiletého Mohammada Saleema, který se vracel z mešity. Přihlásil se také k pumovým útokům loni v červnu a v červenci u mešit v severoanglických městech Walsall, Tipton a Wolverhampton. Exploze nikomu neublížily.

Lapšyn byl v Británii na roční pracovní vízum. Pracoval v Birminghamu v místní softwarové firmě.

Policisté v pondělí před soudem uvedli, že Lapšyn byl veden rasovou nenávistí, jednal sám a že je mimořádně nebezpečný. "Jeho motivací bylo, že bílí lidé jsou lepší než všichni ostatní," řekl policista Marcus Beale.

Díky odloženým modlitbám nebyl nikdo zraněn

Po zatčení v červenci policistům řekl, že chtěl svými činy zvýšit rasový konflikt.

"Nejsou bílí a já jsem bílý," vysvětlil své činy policistům Lapšyn.

Poslední nálož, která vybuchla v Tiptonu, byla naplněna hřebíky a měla ublížit věřícím, kteří přicházeli k modlitbám. Ty však byly o hodinu odloženy a nikomu se nic nestalo, uvedl další policista Shaun Edwards. Soud s Lapšynem bude pokračovat v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám