Hlavní obsah

Štrasburský soud odsoudil Rusko za tajnosti kolem masakru v Katyni

Štrasburk

Evropský soud pro lidská práva v pondělí potvrdil odsouzení Ruska za to, že nevyšetřovalo okolnosti masakru v lese u Katyně, při němž v roce 1940 přišlo o život víc než 20 000 polských zajatců. Sovětský režim celá desetiletí svoji vinu popíral a dával ji nacistům.

Foto: Profimedia.cz

Památník obětí katyňského masakru u Smolenska

Článek

Soud ve svém konečném verdiktu stejně jako loni uvedl, že Rusko nesplnilo svoji povinnost a neodtajnilo klíčové dokumenty. „Ruské soudy neuskutečnily důležitou analýzu důvodů uchovávání dokumentů v utajení,“ uvedl štrasburský soud v rozhodnutí.

Sovětská tajná policie NKVD u Katyně v dubnu a květnu 1940 popravila na 22 000 příslušníků armády, policie, intelektuálů a kněžích. Pět desítek let pak Moskva z masakru vinila nacisty. Přiznání přišlo teprve na přelomu 80. a 90. let s perestrojkou sovětského prezidenta Michaila Gorbačova.

Následné vyšetřování ruská vojenská prokuratura v roce 2004 zastavila. O šest let později ruský parlament v prohlášení uvedl, že je třeba dál „ověřit seznamy obětí“ a „odkrýt okolnosti tragédie“, a přiznal, že rozkaz k zabíjení dal sovětský vůdce Josif Stalin. V témže roce Rusové také zpřístupnili veřejnosti šest dokumentů vztahujících se k události.

Ostatní dokumenty ale zůstávají v utajení a v souvislosti s masakrem nebyl nikdo souzen.

Soud ve Štrasburku se v pondělí znovu odmítl vyjádřit k jednotlivým případům z Katyně, jelikož k nim došlo dřív, než Rusko v roce 1998 přistoupilo k evropské úmluvě o lidských právech.

Reklama

Výběr článků

Načítám