Hlavní obsah

V autobusu ve Volgogradu měla zabíjet černá vdova

– Volgograd • Aktualizováno

Nejméně šest mrtvých a 33 zraněných si vyžádal pondělní výbuch v autobusu hromadné dopravy ve Volgogradu. Zranění 11 lidí jsou vážná, uvedlo ruské ministerstvo pro mimořádné události pro tiskovou agenturu RIA Novosti. Na místě byly nalezeny zbytky bomby. Podle agentury Interfax panuje podezření, že trhavinu na svém těle odpálila černá vdova.

Foto: Ruské ministerstvo pro mimořádné události, Reuters

Městský autobus zdemolovaný explozí

Článek

„V pondělí v 10:45 moskevského času dostaly úřady informaci o výbuchu v autobusu ve městě Volgogradu,“ uvedlo ministerstvo pro mimořádné události. Vozidlo po explozi nezačalo hořet. Z autobusu bylo evakuováno 40 lidí.

K příčině výbuchu v autobusu linky 29 u zastávky Lazurová ministerstvo uvedlo, že na místě exploze byly nalezeny kusy nástražného výbušného zařízení. Doplnilo, že zahájilo stíhání pro násilný trestný čin.

Podezřelá je černá vdova

Agentura Interfax později dodala, že vyšetřovatelé mají podezření na akci sebevražedné útočnice. Výbušniny měla mít na svém těle. Poblíž se našly dokumenty naznačující, že byla tzv. černou vdovou, tedy manželkou jednoho ze zabitých vůdců islámských extremistů.

Šéf vyšetřovatelů Vladimir Markin ruským novinářům podle ČTK řekl, že pachatelkou byla se vší pravděpodobností třicetiletá Naida Asijalovová z Dagestánu. Přeživší pasažéři autobusu prý potvrdili, že exploze nastala bezprostředně poté, co tato žena do vozidla nastoupila.

Asijalovová byla podle agentury ITAR-TASS manželkou jistého Dmitrije Sokolova, což byl pohlavár extremistické skupiny z dagestánské Machačkaly. Pár společně studoval na jedné z moskevských vysokých škol, kde Asijalovová přestoupila k radikálnímu islámu a do extremistické skupiny zverbovala i svého muže. Za jakých okolností Sokolov zemřel, ruská média neuvádějí.

Vyšetřovatelé se nejprve domnívali, že by příčinou exploze mohla být technická závada instalace plynového pohonu. Už dříve v Rusku zaznamenali exploze autobusů na plyn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám