Hlavní obsah

Francie si stěžuje na americké tajné služby kvůli sledování telefonátů

– Francie

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius předvolal v pondělí na svůj úřad velvyslance Spojených států v Paříži k projednání informace, že tajné služby USA zachycovaly ve velkém telefonické komunikace Francouzů. Považuje to za neakceptovatelné.

Foto: Ammar Awad , Reuters

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius

Článek

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) zdokumentovala jen od 10. prosince 2012 do 8. ledna 2013 více než 70 miliónů telefonických dat Francouzů, uvedl v pondělí web francouzského deníku Le Monde s odvoláním na dokumenty, které zveřejnil bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden. Zachytila též milióny SMS. Ze zprávy není jasné, zda NSA uložila obsah SMS a telefonátů, nebo jen informace o tom, kdy došlo ke spojení a mezi jakými subjekty.

„Ihned jsem předvolal velvyslance Spojených států, kterého už toto dopoledne přijme ministerstvo zahraničí,” prohlásil Fabius při příjezdu na schůzku s kolegy EU v Lucembursku.

Evropa chce omezit kvůli sledování tok dat do USA [celá zpráva]

 USA špehovaly hlavy států Mexika a Brazílie  [celá zpráva]

NSA shromáždila nezákonně deseti tisíce e-mailů  [celá zpráva]

 USA se soustředily na sledování EU [celá zpráva]

Z dokumentů podle prestižního listu Le Monde vyplývá, že se tato špionáž  zaměřovala nejen na osoby podezřelé z vazeb na terorismus, ale i francouzské podnikatele, politiky a úředníky. Týkala se hovorů, textových zpráv a dalších dat.

Francouzský ministr vnitra Manuel Valls prohlásil v rozhlasové stanici Europe 1, že to je šokující informace vyžadující rychlé a přesné vysvětlení od Američanů. „S novými komunikačními technologiemi jsou samozřejmě nutná pravidla, a to se týká všech zemí. Je naprosto nepřijatelné, aby nějaká přátelská, spojenecká země prováděla špionáž vůči Francii či jiné evropské zemi.”

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP a Reuters

Edward Snowden

Snowden vyzradil v polovině roku informace o americkém tajném programu na sledování internetové komunikace a telefonních hovorů ve světě. Cílem tohoto špehování ze strany velkých soukromých telekomunikačních a internetových společností pro americké bezpečnostní úřady byli i spojenci USA.

Naposled se objevily informace o tom, že byl sledován bývalý mexický prezident Felipe Calderon. Mexické ministerstvo zahraničí to v neděli odsoudilo jako neakceptovatelné, nelegální a jdoucí proti dobrým vzájemným vztahům: „Ve vztazích mezi sousedy a partnery není místo pro takovéto jednání.”

Před americkými úřady Snowden utekl do Moskvy, kde dostal počátkem srpna roční azyl. Spojené státy opakovaně a neúspěšně žádají Moskvu o jeho vydání.

Reklama

Výběr článků

Načítám