Hlavní obsah

Romský pár v Řecku obvinili z únosu čtyřleté blonďaté holčičky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Romský pár stane v pondělí v Řecku před soudem kvůli obvinění z únosu čtyřletého světlovlasého děvčete. Maria byla objevena minulý týden při razii v romském táboře ve Farsale v centrálním Řecku. Dvojice Romů, u které žilo, nebyla schopna vysvětlit původ dítěte. Test DNA prokázal, že dítě není jejich.

BEZ KOMENTÁŘE: Na záběrech bez zvuku je zachycena Maria jako batole, jak tancuje

 
Článek

Devětatřicetiletý Christos Salis a o rok starší Elefteria Dimopuluová stanou v pondělí u soudu kvůli obviněním z únosu nezletilého dítěte a držení falešných průkazů. Podle vyšetřovatelů je pár podezřelý, že dívku unesl a posílal ji žebrat nebo ji nabízel pedofilům.

Na webu britského listu Daily Mail se objevilo tři týdny staré video, na němž dívka stojí na scéně, kde tančí 21letá vnučka hlavy romské osady Maria Dimitriuová. Zem je pokryta mincemi. Dimitriuová řekla listu: „Její matka ji poslala k nám na scénu. Ona ráda tančí. Nezacházelo se s ní špatně.”

Video hájí i osmnáctiletá dcera Dimopuluové Panagiota: „Maria ráda tančí. Jednou ji na videu strčili, protože byla moc blízko kamery. A v žádném případě to nedělala pro peníze. To je lež. My jsme si ji vzali, protože matka se o ni nestarala.“

Zveřejněno bylo i dva roky staré video, kde je dívka s Elefteriou Dimopuluovou na ulici, a video z domku a pokojíku, kde dívka žila. Má jen jednu ložnici s jednou postelí a hračkami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V tomto pokojíčku unesená dívka žilaVideo: Reuters

Obhájce romských manželů Kostas Katsavos řekl BBC, že se jeho mandanti pokoušeli najít matku dítěte. „Naši klienti tvrdili, že tu dívku nikdy neunesli, jen ji adoptovali, i když ne způsobem, který je legální,“ prohlásil Katsavos.

Bratr dívčina údajného otce tvrdí, že byla po narození svěřena páru legálně.

Foto: ČTK/AP

Nalezená čtyřletá dívka na obrázku chyrity The Smile of the Child

Šéf asociace Romů ve Farsale uvedl, že se pár o dívku staral lépe než o své vlastní děti. Ohledně původu dívky ale dávali manželé protikladná vysvětlení od toho, že je dívka z půlky vlastní, až po to, že jde o nalezence.

Žena také uvedla, že porodila šest dětí během deseti měsíců.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Plakát s výzvou k nalezení rodičů dívky na dveřích aténské kanceláře charity Smile of the Child

Pár je také stíhán kvůli tomu, že své děti registroval na více úřadech, zřejmě kvůli dávkám. Žena měla dokonce dva průkazy totožnosti, řekl policejní šéf ve Farsale Vasilis Halacis.

Případ ukázal na zaostalou řeckou úřední praxi registrování novorozených dětí, která má značné trhliny. Až donedávna totiž neexistoval propojený centrální registr, a rodiče tak mohli své dítě registrovat i několikrát, pokud navštívili úřady v různých městech. Úředníkům stačilo prohlášení rodičů a dvou svědků. „Jsme v šoku z toho, jak snadno si lidé mohou nechat zaregistrovat dítě jako své vlastní,“ řekl už v pátek šéf dobročinné organizace To chamogelo tu paidiu (Dětský úsměv), která se o malou Mariu nyní stará.

Razie v táboře nesouvisela s dívkou – byla provedena kvůli drogám a zbraním.

[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám