Hlavní obsah

Zeman bude s Janukovyčem řešit nesplacené ukrajinské závazky

Novinky, Jiří Ovčáček (Kyjev)
Kyjev

Prezident Miloš Zeman v pondělí v Kyjevě absolvuje řadu schůzek s nejvyššími ukrajinskými představiteli. Hlavní jednání povede se svým protějškem Viktorem Janukovyčem. Zeman má v plánu otevřít téma nesplacených ukrajinských závazků například vůči České exportní bance.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Prezident Miloš Zeman se svým ukrajinským protějškem Viktorem Janukovyčem

Článek

Zeman během ranního setkání s početnou českou podnikatelskou delegací konstatoval, že domácí firmy mají na Ukrajině vesměs úspěch. „Je skutečností, že většině našich podnikatelů se na Ukrajině daří,“ konstatoval v úvodním projevu.

Za problém označil nesplácení závazků, například vůči České exportní bance nebo EGAP (Exportní garanční a pojišťovací společnost). Na Ukrajině otázku závazků řeší Arbuzovova komise. Český prezident přitom poukázal na odstrašující příklad, kdy soud v první instanci uznal pohledávku české strany, odvolací soud však s odkazem na špatné umístění razítka  shodil nárok ze stolu.

Zeman: Výjimky ne vždy v českém zájmu

„Musíme upozorňovat i na to, že dochází k porušování některých dohod,“ poznamenal Zeman. Upozornil i na to, že se Ukrajina snaží vyjednat na 400 výjimek v rámci Světové obchodní organizace (WTO). „Ne vždy v našem zájmu,“ řekl český prezident s tím, že by Kyjev měl dodržovat pravidla klubu, pokud do WTO vstoupil.

Zeman avizoval, že při jednání s Janukovyčem vyjádří víru, že Arbuzovova komise dojde k takovým závěrům, které budou v souladu s pravidly EU. Český prezident také potvrdil, že bude s ukrajinskými představiteli hovořit o osudu expremiérky Julije Tymošenkové.

První den své návštěvy v neděli prezident Zeman ocenil i veterány Rudé armády, kteří se podíleli na osvobození Prahy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám