Hlavní obsah

V Kosovu napadli romskou rodinu vyhoštěnou z Francie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kosovská Mitrovice

Rodiče patnáctileté kosovské Romky Leonardy Dibraniové, kterou při vyhošťování vyvedli ze školního autobusu před zraky spolužáků, byli v Kosovské Mitrovici napadeni neznámými pachateli. Matka dívky skončila v nemocnici, uvedla BBC.

Foto: Visar Kryeziu, ČTK/AP

Rodina Dibraniových v Kosovu v poskytnutém přístřeší. Napadená matka Džamila je druhá zleva, na klíně má Madinu. Vedle ní je Leonarda (třetí zprava).

Článek

Podle agentury AP byli rodiče napadeni jiným romským párem. Všechny zúčastněné vyslýchá policie.

Útok se odehrál v neděli, den poté, co francouzský prezident Francoise Hollande nabídl patnáctileté dívce, aby se vrátila do Francie a dokončila tam školu, i když byla vyhoštěna podle práva. Leonarda Dibraniová to odmítla s tím, že se vrátí jen s rodinou, protože i její sourozenci potřebují chodit do školy. [celá zpráva]

Dibraniovi byli vyhoštěni 9. října, když neuspěli se žádostí o azyl. Nekompromisní vyvedení dívky ze školního autobusu před zraky spolužáků vyvolalo v zemi pobouření, i když jinak Francouzi souhlasí s vyhošťováním Romů. [celá zpráva]

Dibraniovi žili ve francouzském Lavieru pět let. Podle některých zpráv dříve žili v Itálii, kde se jim narodila většina dětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám