Hlavní obsah

Německá SPD začne jednat s Merkelovou o velké koalici

Berlín

Stranická konference německá sociální demokracie (SPD) v neděli dala zelenou jednáním o vytvoření velké koalice s konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Pro zahájení koaličních jednání se vyslovila většina z 230 delegátů. Proti jich bylo jen 31, informovala agentura DPA. Pro bylo celé 35členné předsednictvo.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Předseda SPD Frank-Walter Steinmeier přichází na nedělní jednání špiček německé sociální demokracie op velké koalici s CDU/CSU.

Článek

Vytvoření koalice CDU/CSU a SPD je považováno za jediné možné východisko z povolební situace poté, co padla možnost na společnou vládu konzervativců se Zelenými, kteří to odmítli.

SPD má podle svého vedení během jednání s vítězem voleb prosazovat své hlavní programové priority, jako je například zvýšení minimální mzdy či více peněz na péči pro seniory. CDU už naznačila ochotu zvýšit minimální mzdu.

Zástupci obou politických táborů se sejdou poprvé středu, jednání mohou trvat i několik týdnů.

V levicovém táboře nicméně zaznívaly v poslední době ohledně vytvoření vlády s konzervativci kritické hlasy. Někteří členové SPD se totiž obávají, že stranu stejně jako za minulé velké koalice v letech 2005 až 2009 zastíní kancléřka Merkelová a že socialisté přijdou o podporu voličů.

Reklama

Výběr článků

Načítám