Hlavní obsah

Zeman letí na Ukrajinu jednat o Tymošenkové a podpořit obchod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český prezident Miloš Zeman v neděli odcestuje na oficiální návštěvu Ukrajiny, kde bude jednat se svým protějškem Viktorem Janukovyčem. Zeman chce s ukrajinskými představiteli debatovat například o situaci vězněné expremiérky Julije Tymošenkové, jejímž propuštěním Evropská unie podmiňuje sbližování s Kyjevem.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman bude na státní návštěvě podporovat vzájemný obchod obou zemí. Proto ho na cestě doprovází početná delegace českých podnikatelů. Ukrajina má za měsíc podepsat asociační dohodu s Evropskou unií, jejíž součástí má být vytvoření zóny volného obchodu.

Hlavní část prezidentova programu začne v pondělí. V neděli po příletu do Kyjeva se Zeman zúčastní pietního aktu u hrobu padlých československých vojáků. Hlava státu také zahájí výstavu věnovanou podílu Čechoslováků na osvobození Kyjeva. Poté se český prezident setká s válečnými veterány.

"Po politické stránce bude kromě bilaterálních vztahů důležitá i otázka Východního partnerství a ukrajinských evropských aspirací před klíčovým summitem ve Vilniusu," řekl šéf hradní diplomacie Hynek Kmoníček. Právě na tomto summitu 28. a 29. listopadu má Ukrajina podepsat dohodu s EU. Nicméně jen v případě, že bude Tymošenková propuštěna na svobodu. Janukovyč údajně na Valném shromáždění OSN v New Yorku na konci září slíbil, že spor okolo vězněné političky vyřeší do 21. října, tedy v době návštěvy českého prezidenta.

Foto: Reuters

Julija Tymošenková v charkovské věznici

Tymošenková si odpykává sedm let vězení za překročení pravomocí. Její zdravotní stav je ale špatný. Ukrajinská opozice Janukovyče vyzývá, aby bývalou premiérku propustil na léčení v Německu. Ukrajinští poslanci by nyní mohli schválit zákon, který by to umožňoval. Po návratu z léčby by si ale musela stejně odpykat zbytek trestu.

V České republice jako azylant pobývá manžel Tymošenkové Oleksandr. Ukrajinský analytický server Glavred letos napsal, že odchod do exilu zvažuje i sama Tymošenková. V prohlášení zaslaném Tymošenko uvedl, že Janukovyč by měl jeho manželku propustit, a učinit tak rozhodnutí, které posune Ukrajinu blíže evropskému společenství.

Při jednání Zemana s Janukovyčem budou v pondělí podepsány smlouvy o zamezení dvojího zdanění, navrácení nelegálních migrantů, péče o válečné hroby a certifikace výrobků obranného průmyslu. Český prezident se ve stejný den setká také s ukrajinským premiérem Mykolou Azarovem a předsedou parlamentu Volodymyrem Rybakem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám