Hlavní obsah

Babiš donášel komunistické StB při jedné její operaci, píše deník Sme

Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš měl StB donášet v souvislosti s akcí komunistické tajné policie Oko, která souvisela se zaměstnancem podniku ZOZO Internal. V sobotu to napsal slovenský deník Sme s odvoláním se na dosud nezveřejněné archivní dokumenty StB.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš

Článek

Babiš spolupráci s StB popírá a podal žalobu na slovenský Ústav paměti národa (ÚPN). U bratislavského soudu se dožaduje Babiš verdiktu, že ve svazcích StB byl veden jako agent neoprávněně.

Babiš pro pondělní vydání týdeníku Euro, ze kterého cituje server E15, zopakoval, že s StB nikdy vědomě nespolupracoval a že tajná bezpečnost vedla svazek s krycím jménem Bureš, aby vykazovala činnost.

 Krycí jméno Bureš se objevilo i v dalších dokumentech

Deník Sme uvedl, že krycí jméno Bureš, pod nímž měl být Babiš veden ve svazích StB, se objevilo i v dalších dokumentech komunistické tajné služby. Agent Bureš měl napsat dvě zprávy v operaci zvané Oko.

Operace z roku 1982 se týkala zaměstnance firmy ZOZO Interal Bratislava Alexeje Nováka, který byl podezřelý z ekonomické trestní činnosti. „Jmenovaný udržuje neobjasněné styky s vízovými cizinci a svou funkci zneužívá k podplácení jiných osob a neoprávněné obohacování,“ píše se ve spisu.

V operaci Oko jsou dvě zmínky o zprávách dodávaných agentem Burešem. „Z toho záznamu lze vyvodit, že Bureš podal agenturní zprávy řídícímu důstojníku StB,“ uvedl bývalý zaměstnanec ÚPN Miroslav Lehký. Agenturní zprávy byly podle Sme obvykle předávány písemně nebo osobně během schůzek s důstojníky StB.

„Agenturní zprávy byly informace poskytované tajnými spolupracovníky StB a sloužily její potřebám při operativně-agenturní práci,“ řekl Tibor Ujlacký z ÚPN. Obsah zpráv není známý, protože většina spisu i osobní Babišův svazek byly v prosinci 1989 skartovány.

Reakce Babiše

"O osobě jménem Alexej Novák mi není nic známo a nejsem si vědom toho, že bych nějakého člověka tohoto jména někdy potkal či znal. Nejsem si vědom, že bych na osobu tohoto jména byl někdy někým tázán. Rovněž důrazně odmítám, že bych komukoli o osobě jménem Alexej Novák poskytoval jakékoli informace," cituje Babiše E15.

Informace o jeho údajné spolupráci s StB jsou podle Babiše součástí předvolebního boje.

Přelíčení bude pokračovat v lednu

Podle Sme bylo krycí jméno Bureš uvedeno rovněž v dalším svazku ohledně bytu, v němž se s představiteli StB měli setkávat její spolupracovníci. Tyto dokumenty předložil ÚPN u soudu. Babišův právník Vladimír Ruman chce u soudu vyvrátit věrohodnost těchto dokumentů.

„Dokumenty, které jsme u soudu předložili, potvrzují, že pan Babiš je oprávněně evidovaný jako agent StB s krycím jménem Bureš,“ tvrdí naopak ředitel ÚPN Ondrej Krajňák.

Přelíčení bylo odročeno na leden 2014.[celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám