Hlavní obsah

Vyhoštěná 15letá Romka se může vrátit do Francie. Ale bez rodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie/Kosovská Mitrovice

Kontroverzní vyhoštění 15leté romské dívky Leonardy Dibraniové, kterou vyvedli ze školního autobusu, bylo v souladu se zákony, oznámilo v sobotu francouzské ministerstvo vnitra. Prezident François Hollande poté uvedl, že se ale dívka může do Francie vrátit, ovšem sama, bez rodičů a čtyř sourozenců.

Foto: Visar Kryeziu, ČTK/AP

Leonarda Dibraniová (vpravo) se svou sestrou Marií v Kosovu.

Článek

Případ vyvolal ve Francii vlnu sporů. Celá rodina byla deportována do Kosova 9. října, když policisté předtím vytáhli Leonardu před zraky šokovaných učitelů a spolužáků při školním výletě z autobusu. Ještě téhož dne byla dopravena se zbytkem rodiny do Kosovské Mitrovice. [celá zpráva]

Vyhoštění odpovídalo platným předpisům, uvedlo ministerstvo vnitra po prošetření celé záležitosti. Ministerstvo ale uznalo, že policisté „nedostatečně odhadli situaci”, když Leonardu zadrželi ve školním autobuse.

Vyšetřovací zpráva také doporučila zakázat takové policejní zásahy během výuky či při dalších školních aktivitách.

Hollande nabídl dívce návrat

Hollande zopakoval, že žádný zákon nebyl při vyhoštění rodiny Dibraniových porušen. Z „humánních” ohledů navrhl, že Leonarda se může vrátit ke studiu do Francie, „pokud o to požádá”. Zdůraznil však, že tato možnost se týká „jen jí”.

Leonarda po Hollandeově oznámení agentuře AFP v Kosovské Mitrovici uvedla, že se sama do Francie nevrátí. „Neopustím svou rodinu,” řekla. „Do školy nemusím chodit jen já, ale i mí bratři a sestry.” Tvrdí, že v Mitrovici do školy chodit nemůže.

Ještě před Hollandeovým vystoupením řekla, že nechce žít v Kosovu. „Pro mě je to cizí země. Chci se vrátit do Francie, chci se vrátit domů,” uvedla.  Narodila se v Itálii a pět let žila s rodiči ve Francii.

Vyhošťování Romů z Francie

Ve Francii v posledních týdnech sílí polemika kolem vyhošťování romských přistěhovalců a někteří kritici označují politiku Paříže za diskriminační. Ministr vnitra Manuel Valls, který na sebe nedávno upozornil výroky, že jen málo Romů je schopno se integrovat do francouzské společnosti, vyhoštění romské rodiny obhajoval již minulý týden. „Tyto deportace musíme provádět,” řekl.[celá zpráva]

Souhlasí s ním i většina Francouzů. Podle průzkumu agentury BVA, kterou v sobotu otiskl list Le Parisien/Aujourd’hui je 65 procent Francouzů proti tomu, aby bylo vyhoštění Dibraniových zrušeno, ale 46 procent dotazovaných uvedlo, že byla šokována způsobem, jakým byla Leonarda zadržena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám