Hlavní obsah

EK chce dát Bulharsko k soudu kvůli ohrožování chráněných ptáků

Evropská komise v čtvrtek oznámila, že požene Bulharsko před soud kvůli ohrožení chráněných druhů ptáků. Toho se prý úřady dopustily tím, že povolily stavbu větrných turbín a další projekty podél migrační trasy stěhovavých ptáků. Sofia na tuto zprávu zatím nereagovala, napsala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Mys Kaliakra v Bulharsku.

Článek

Komise konstatovala, že tato balkánská země porušila předpisy týkající se ochrany životního prostředí tím, že selhala při ochraně míst výskytu vážně ohrožených druhů, včetně bernešky rudokrké v lokalitě Kaliakra na severovýchodě země.

"Tisíce větrných turbín a na 500 dalších projektů úřady schválily bez odpovídajícího zvážení jejich dopadů... na tisíce ptáků a netopýrů, kteří těmito místy každoročně létají do Afriky a zpět," uvedla EK a dodala, že si kvůli tomu bude na Bulharsko stěžovat u Soudního dvora EU.

Sofia ve snaze vyhnout se soudu s EK již rozšířila úředně chráněné oblasti na černomořském pobřeží, které při svém stěhování navštěvují například také pelikáni, orlové či jeřábi. V září si ministryně životního prostředí Iskra Michajlovová postěžovala, že její úřad zrušil rozhodnutí místní komise pro životní prostředí, které povolilo stavbu větrných turbín v Kaliakře, ale soud krok ministerstva zvrátil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám