Hlavní obsah

EU prý hodlá kvůli Snowdenovým odhalením omezit tok dat do USA

V Bruselu dokončují nová pravidla EU k ochraně informací, která by měla pod hrozbou vysokých pokut ztížit elektronický přenos informací z Evropy do USA a dalších třetích zemí. Uvedl to ve čtvrtek web britského deníku The Guardian.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Edward Snowden

Článek

Ochrana údajů v EU je nyní v pravomoci jednotlivých vlád. Pravidla se přitom mezi 28 členskými státy často velmi liší. Ztěžuje to úsilí k dosažení uspokojivé dohody o přenosu dat se Spojenými státy. Pro velké americké společnosti je snadné obcházet současná pravidla, vysvětluje Brusel potřebu nového unijního zákona.

Bez nějaké konkrétní dohody nebude povolený žádný přenos údajů prostřednictvím telekomunikačních či internetových společností
navrhovatelé textu, který prosazuje eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová

"Bez nějaké konkrétní dohody nebude povolený žádný přenos údajů prostřednictvím telekomunikačních či internetových společností," uvádějí podle britského listu navrhovatelé textu, který prosazuje eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová a který by měl příští týden projednávat příslušný výbor Evropského parlamentu. Navrhovatelům leží na srdci hlavně ochrana soukromých údajů a soukromí osob.

"Všechny americké společnosti, které ovládají elektronický trh a internet, chtějí mít přístup k našemu zlatému dolu, vnitřnímu trhu s půlmiliardou potenciálních zákazníků. Pokud k němu chtějí přístup, budou muset respektovat naše pravidla," řekla nedávno Redingová. Německý europoslanec Jan Albrecht poznamenal, že připravovaný text nereguluje práci tajných služeb, které jsou v kompetencích jednotlivých zemí EU.

Americký tajný program vyzrazen

Snowden vyzradil v polovině roku informace o americkém tajném programu na sledování internetové komunikace a telefonních hovorů ve světě. Předmětem tohoto špehování ze strany velkých soukromých telekomunikačních a internetových společností pro americké bezpečnostní úřady, byli i spojenci USA. Před americkými úřady Američan utekl do Moskvy, kde dostal počátkem srpna roční azyl. Spojené státy opakovaně a neúspěšně žádají Moskvu o jeho vydání.

Podle listu jde o první konkrétní evropskou reakci na odhalení, která o špehování ze strany USA nedávno učinil bývalý zaměstnanec amerických tajných služeb Edward Snowden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám