Hlavní obsah

Štrasburský soud částečně vyhověl stížnosti Bělorusa na ČR

Štrasburk

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve čtvrtek částečně vyhověl stížnosti běloruského občana Andreje Budreviče na postup českých úřadů a soudů, jež mu zamítly jeho žádosti o azyl a chtěly ho vydat do Běloruska. Soud konstatoval, že český stát porušil dvě ustanovení Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod, odmítl ale další stěžovatelovy nároky, včetně odškodnění.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku

Článek

Budrevič se do ČR uchýlil v roce 2006 a podal zde postupně tři žádosti o azyl. Jeho hlavním argumentem bylo, že by byl v Bělorusku pronásledován za podporu opozice. České orgány všechny tři žádosti zamítly a chtěly Bělorusa vydat do vlasti. O vydání žádala tamní policie s odůvodněním, že Budrevič je stíhán pro trestnou činnost.

Výkon rozhodnutí o vydání české úřady později zastavily na základě předběžného opatření Evropského soudu pro lidská práva. Místo azylu mu pak poskytly dočasnou ochranu.

Sedmičlenný senát ESLP ve čtvrtek dospěl k závěru, že český stát svým jednáním porušil článek 13 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod, který zaručuje právo na účinný prostředek nápravy, ve spojení s článkem 3 o zákazu mučení, nelidského a ponižujícího zacházení a trestání.

Toto konstatování porušení práv přitom senát označil za dostatečně spravedlivé zadostiučinění za jakoukoli morální újmu utrpěnou žalobcem. Mimo jiné přitom zamítl Budrevičovu žádost o přiznání odškodnění ve výši 50 000 eur (téměř 7,3 miliónu korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám