Hlavní obsah

Slováci kývli na velvyslankyni Klausovou

– Praha • Aktualizováno
Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Manželka exprezidenta Livia Klausová získala souhlas hostitelské země stát se velvyslankyní České republiky na Slovensku. Získání agrémentu, který představuje oficiální souhlas Bratislavy, Novinkám potvrdil ředitel komunikačního odboru slovenského ministerstva zahraničí Peter Susko.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalá první dáma ČR Livia Klausová.

Článek

„Slovensko oficiálně informovalo formou nóty českou stranu o udělení agrémentu pro novou velvyslankyni České republiky na Slovensku paní Livii Klausovou,“ uvedl Susko.

Jeho udělení potvrdil i David Frouz z tiskového oddělení ministerstva zahraničí: "Ano, byla nám doručena odpověď na naši žádost o agrément (povolení s působením nového velvyslance)," řekl Frouz. Datum, kdy manželka českého exprezidenta Václava Klause na Slovensko odjede, není podle Frouze známo.

Slovenská média už dříve spekulovala, že Klausová by mohla do úřadu nastoupit 28. října v den vzniku první Československé republiky. Podle Frouze ale termín odjezdu není znám. Klausová už pracuje v ministerském odboru zemí střední Evropy.

Oficiálně se stane velvyslankyní, až předá pověřovací listiny slovenskému prezidentovi Ivanu Gašparovičovi.

Spor s bývalým ministrem

Klausovou na Slovensko prosadil prezident Miloš Zeman, spekuluje se o tom, že za její podporu v Zemanově prezidentské kampani. Zeman rovněž navrhl někdejšího kosmonauta a europoslance KSČM Vladimíra Remka na velvyslance do Moskvy. Remek zatím zaměstnancem ministerstva zahraničí není.

Zeman souhlas slovenské strany ocenil. „Jsem rád, že paní Livia Klausová je velvyslankyní na Slovensku,” zareagoval ve čtvrtek český prezident, který byl na návštěvě Středočeského kraje.

Kvůli Klausové a Remkovi měl letos Zeman spor s bývalým ministrem zahraničí a svým hlavním rivalem v prezidentské kampani Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Tomu se návrhy hlavy státu nelíbily. Neshody celkově zablokovaly ministerstvu proces výměny velvyslanců. Po pádu Nečasovy vlády a odchodu Schwarzenberga z Černínského paláce spor skončil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám