Hlavní obsah

Ázerbájdžánec se přiznal k vraždě Moskvana, která vyvolala rasové bouře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Jednatřicetiletý Orhan Zejnalov z Ázerbájdžánu, kterého zadrželi v úterý ruští policisté, se přiznal, že ubodal 25letého Moskvana Jegora Ščerbakova. Jeho smrt vyvolala o víkendu mohutné bouře, kdy lidé napadali přistěhovalce. Policejní razie proti imigrantům v Moskvě a jejich vyhošťování dál pokračují.

Foto: Denis Tyrin, ČTK/AP

Květiny u fotografie Jegora Šcerbakova.

Článek

Zejnalov tvrdí, že Ščerbakova ve čtvrtek ubodal v sebeobraně. Oba se střetli při hádce kvůli Ščerbakovově přítelkyni.

Ázerbájdžánské velvyslanectví v Moskvě podle středečních zpráv ruského tisku předalo ruskému ministerstvu zahraničí nótu, v níž požaduje, aby k zatčenému měli přístup konzulární pracovníci, advokáti a tlumočník.

Zejnalova podle moskevských médií vydala policii sama ázerbájdžánská komunita v Rusku. Stalo se tak poté, co agenti ruské kontrarozvědky FSB vůdcům ázerbájdžánské diaspory pohrozili, že v případě ukrývání Zejnalova mohou očekávat „potíže” a problémy při obchodní činnosti. [celá zpráva]

Po udání zavedla policisty stopa do Rjazaně jihovýchodně od Moskvy. Zejnalov byl nakonec zadržen v nedaleké Kolomně.

Razie nekončí

Ruská policie v noci na dnešek na jihu Moskvy zadržela 150 přistěhovalců, kteří obývali provizorní přístřešky ve čtvrti Birjuljovo, kde byl ubodán Ščerbakov a kde obyvatelé zplundrovali tržiště. Úřady nyní prověřují, zda imigranti pracují v zemi legálně a zda nejsou v seznamu policejně hledaných osob.

Soudy od počátku týdne podle agentury Interfax vyhostily ze země už kolem stovky lidí, kteří pracovali v Birjuljovu bez oprávnění. Šlo převážně o přistěhovalce z Tádžikistánu a Uzbekistánu.

Police také v noci zadržela u stanice metra Praga ultranacionalisty svolávající občany k protestům proti přistěhovalcům.

Reklama

Související články

V Rusku odvrátili chemický útok

Ruská tajná služba odvrátila útok teroristů na továrnu, kde se likvidují chemické zbraně. Podle středeční informace mluvčího kontrarozvědky FSB chtěli dva muži...

Výběr článků

Načítám