Hlavní obsah

Černá Hora spěchá do NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Černá Hora si přeje co nejdříve vstoupit do Severoatlantické aliance (NATO). U příležitosti návštěvy jejího bruselského sídla to ve středu prohlásil černohorský prezident Filip Vujanović. Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen integrační úsilí Podgorici uvítal, upozornil ale, že Černohorci musejí pokračovat v reformách.

Článek

„Chci zdůraznit, že Černá Hora je připravena pokračovat ve spolupráci a přeje si stát se co nejdříve členem NATO,” řekl po jednání s šéfem aliance Vujanović, jehož citovala agentura AFP.

Rasmussen odhodlání Černohorců podpořil, ale zároveň upozornil, že cesta k členství v NATO je „dlouhý proces”.

V této souvislosti vyzval Podgoricu k pokračování reforem nezbytných především k posílení právního státu, k účinnému boji s korupcí a k modernizaci ozbrojených sil.

Černá Hora se po získání nezávislosti v roce 2006 stejně jako další balkánské země zapojila do takzvaného Akčního plánu členství (MAP), který je předstupněm plného začlenění do NATO. S malým kontingentem se černohorská armáda zařadila do mezinárodních sil v Afghánistánu.

Černá Hora je o 2010 kandidátskou zemí EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám