Hlavní obsah

V Gdaňsku odstranili sochu rudoarmějce znásilňujícího těhotnou

Právo, Novinky, Pavol Minárik
Varšava

Do gdaňské Aleje vítězství těsně před pomník sovětských osvoboditelů umístil student akademie výtvarných umění kontroverzní sochu, na které rudoarmějec znásilňuje ženu ve vysokém stupni těhotenství. Sochu, která pobouřila ruského velvyslance, nechalo město odstranit, protože její autor neměl povolení k umístění na veřejném prostranství.

Foto: www.tvn24.pl

Článek

Mezi nohama těhotné klečel voják v uniformě Rudé armády s rudou hvězdou na čele. Ženu držel jednou rukou za vlasy a druhou jí dával pistoli do úst. Šestadvacetiletý autor sochy Jerzy Szumcak uvedl, že socha měla ukázat pravdu o osudu žen za druhé světové války.

Sochu odsoudil ruský velvyslanec v Polsku Alexander Alexejev, který řekl listu Gazeta Wyborcza: „Je to zneuctění památky více než 600 000 sovětských vojáků, kteří padli při osvobozování Polska od nacismu.“

Dodal, že pokusy rozšiřovat nenávist mezi Polskem a Ruskem nejsou bohužel nové ani ojedinělé: „Často se střetáváme s ničením a hanobením hrobů a pomníků sovětských vojáků padlých při osvobozování Polska. Doufáme, že tento hanebný čin bude odsouzen.” Sochu ale kritizovali i obyvatelé města.

Autorovi hrozí obvinění podle paragrafu 256 trestního zákoníku o propagaci fašismu, jiného totalitarismu či šíření nesnášenlivosti. Případ už vyšetřuje městská prokuratura v Gdaňsku.

Historické kořeny rusko-polského napětí

Vztahy mezi Ruskem a Polskem jsou obtížné, Rusko se účastnilo trojího dělení Polska, kdy si toto království postupně rozparcelovaly Prusko, Rusko a Rakousko. Po zahájení druhé světové války si Polsko rozdělily SSSR a třetí říše na základě dohody Molotova a Ribbentropa. Sověti také nechali popravit polské důstojníky v Katyni.

Sověti sice Polsko osvobodili od nacistů, kteří se v Polsku chovali jako nemilosrdní dobyvatelé, jimiž taky byli, ale Rudé armádě se vyčítá, že nepomohla při varšavském povstání a nechala v něm vykrvácet nacionalistickou elitu. Po válce také SSSR zabral část východního Polska, které na oplátku dostalo část německého území.

Reklama

Výběr článků

Načítám