Hlavní obsah

V Maďarsku obvinili komunistického ministra vnitra z válečných zločinů

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Budapešťská prokuratura ve středu obvinila bývalého komunistického ministra vnitra Bélu Biszkua (92) z válečných zločinů. Obvinění se týká především střelby do civilistů v prosinci 1956, při níž přišlo o život celkem 49 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Béla Biszku

Článek

Zastupující prokurátor hlavního města Tibor Ibolya agentuře MTI potvrdil, že Biszkuovi hrozí až doživotní trest. Prokuratura se při obvinění z válečných zločinů odvolala na Ženevskou úmluvu o ochraně civilního obyvatelstva ve válečném období.

Biszku byl obviněn z účasti na perzekucích po potlačení protikomunistického povstání v roce 1956. Šestého prosince 1956 došlo ke střelbě do civilistů před budapešťským Západním nádražím. O život zde přišly tři osoby. O dva dny později došlo ke střelbě do civilistů také ve městě Salgótarján, kde přišlo o život 46 lidí včetně žen a dětí.

Biszku byl po potlačení povstání členem nejužšího vedení Maďarské socialistické dělnické strany (MSZMP), které zřídilo represivní složky, jež pronásledovaly účastníky povstání. MSZMP zřídila tzv. Dočasný vykonávací výbor, jenž řídil Vojenskou radu, která měla vydat příkaz ke střelbě do civilistů.

Bývalý ministr vnitra všechna obvinění popírá. O střelbě do civilistů prohlásil, že na místě nebyl a žádný rozkaz ke střelbě nevydal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám