Hlavní obsah

Tymošenková bude za měsíc v Německu, očekává Fülle

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Vězněná expremiérka Ukrajiny Julija Tymošenková by se do měsíce mohla léčit v Německu. Očekává to český eurokomisař pro rozšíření Štefan Fülle. Agentuře Reuters v úterý řekl, že by tak Ukrajina před summitem v Litvě 28. a 29. listopadu odstranila překážku bránící uzavření přelomových dohod s Evropskou unií.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Julija Tymošenková

Článek

„Myslím si, že od toho nejsme daleko. Určitě očekávám, že se to stane do summitu ve Vilniusu,“ odpověděl Fülle na novinářský dotaz, zda ukrajinské úřady povolí Tymošenkové odjezd do Německa. Fülle reportérům odpovídal po setkání s ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem.

Tymošenková si třetím rokem odpykává sedmiletý trest vězení za zneužití pravomocí při vyjednávání plynového kontraktu s Ruskem. Podle Evropského soudu pro lidská práva byla ale odsouzena na politickou objednávku. Unie mimo jiné podmiňuje podepsání dohod o přidružení a volném obchodu s Ukrajinou propuštěním expremiérky.

Tymošenková má potíže se zády. Německo se už před časem nabídlo, že se o její léčbu postará.

Není jasné, zda je prezident Janukovyč, jehož Tymošenková považuje za hybnou sílu svého stíhání, ochoten svoji předchůdkyni omilostnit. Tymošenkové hrozí ještě další soudy. Obvinění se týkají údajného zneužití peněz z veřejných zdrojů a daňových úniků.

Reklama

Výběr článků

Načítám