Hlavní obsah

Snowden si v Moskvě převzal cenu za zásluhy

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Organizace WikiLeaks v pátek zveřejnila video s třicetiletým Edwarden Snowdenem, který se v Rusku skrývá před vydáním do Spojených států. Snímek byl pořízen ve středu v Moskvě, kde Snowden převzal cenu Sama Adamse za odkrytí nekalých praktik amerických tajných služeb. Uvedla to agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Snowden se ukázal na videu Video: Reuters

 
Článek

Cenu každoročně udělují bývalí zaměstnanci americké vlády a tajných služeb. Snowdenovi ji v Moskvě předali bývalý analytik CIA Ray McGovern, někdejší agentka FBI Coleen Rowleyová, bývalá zaměstnankyně ministerstva spravedlnosti USA Jesselyn Radacková a Thomas Drake, který pracoval pro tajnou službu NSA, než vyzradil její projekt Trailblazer.

Snowden při té příležitosti zkritizoval tajné sledování lidí americkými službami. „Lidé na celém světě si uvědomují, že tyto programy nám nezajišťují větší bezpečnost, ale menší,“ prohlásil. Dodal, že „masové sledování“ zadělává na konflikt občanů s vlastní vládou.

„Nemluvím o nějakém konkrétním programu, ale o trendu ve vztahu mezi vládnoucími a ovládanými v Americe,“ poznamenal Snowden.

Chtěl do Latinské Ameriky

Snowden letos v červnu zveřejnil informace o utajovaném americkém programu sledování elektronické komunikace Prism. Následně se ukryl v Hongkongu, odkud se vydal do Moskvy. Chtěl pokračovat do Latinské Ameriky, ale nemohl. Američané mu zrušili platnost víza a žádají jeho vydání.

Původně Snowden ruský azyl odmítal, pak ho ale přijal, i když je podmíněn tím, že nebude podnikat žádné akce poškozující USA. [celá zpráva]

Související témata

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP a Reuters

Edward Snowden

Foto: WikiLeaks

Tento týden se také Snowden setkal v Moskvě se svým otcem Lonem. Setkání bylo údajně velmi emocionální. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám