Hlavní obsah

Nacistický zločinec Priebke zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Ve věku 100 let zemřel v pátek nacistický válečný zločinec Erich Priebke. Bývalý velitel nacistických oddílů SS, který má na svědomí smrt mnoha civilistů, žil v Římě v domácím vězení.

Foto: Enrique Marcarian/Files, Reuters

Erich Priebke

Článek

Priebke byl jedním ze strůjců brutálního masakru civilistů v Ardeatinských jeskyních poblíž Říma v březnu 1944, kde nacisté povraždili 335 civilních rukojmích, z toho 75 Židů, odvetou za partyzánský útok proti jednotce SS.

Po válce žil dlouhá desetiletí nepozorovaně v Argentině, objeven byl až v 90. letech minulého století. V roce 1998 ho soud poslal do vězení na doživotí, nicméně ze zdravotních důvodů si mohl berlínský rodák odpykat trest v domácím vězení.

Priebke oslavil sté narozeniny letos v červenci. Před jeho domem tehdy demonstrovaly desítky lidí, mezi nimi i členové římské židovské komunity. Protestovali mimo jiné i proti tomu, že zločinec měl velmi mírné podmínky vězení – mohl se naprosto volně pohybovat po městě, nakupovat či chodit na večeře s přáteli.

Za své činy se navíc podle nich nikdy neomluvil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám