Hlavní obsah

Německá policie rozjela manévry na silnicích, radary zachytily i lamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá policie zahájila ve čtvrtek ráno rozsáhlé kontroly rychlosti na silnicích. Jde vůbec první podobnou celostátní akci takového druhu. Účastní se jí téměř 15 000 policistů, kteří s radary měří řidiče na víc než 8500 místech. Kontroly budou trvat až do páteční šesté hodiny ráno. Policisté očekávají, že změří rychlost víc než miliónu aut. Dopoledne radary zachytily například jednoho dvojitého hříšníka ale i uprchlou lamu.

Foto: Profimedia.cz

Německá policie bude měřit rychlost na silnicích na více než 8 tisících místech až do pátečního rána.

Článek

"Příliš rychlá jízda je na silnicích zabiják číslo jedna. Každý třetí mrtvý při dopravní nehodě je obětí vysoké rychlosti. Proti tomu chceme dnes zakročit po celém Německu. Chceme přimět lidi, aby přemýšleli. Vysoká rychlost není kavalírský delikt," vysvětlil důvod akce Ralf Jäger, ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska, které ji iniciovalo.

Právě nejlidnatější německá spolková země ji spolu s Dolním Saskem a Nizozemskem loni otestovala. Policie tam tehdy změřila 820 000 aut, odhalila přes 30 000 překročení rychlosti a více než 300 motoristů za to hrozí zákaz řízení.

Celoplošné měření podporuje i největší autoklub v Německu ADAC. Jiné organizace v něm naopak vidí jen šikanu řidičů a snahu, jak pokutami od nich naplnit státní pokladnu.

Lama skákala přes kapoty aut

Výsledky akce budou známy nejdříve v pátek po jejím skončení. Policie nicméně už zveřejnila některé zajímavosti.

Jednoho řidiče v Dortmundu přistihla během dnešního dopoledne hned dvakrát. Poprvé projel rychlostí 96 kilometrů v hodině místem s maximální povolenou "padesátkou". Při jeho kontrole navíc policisté zjistili, že dotyčný nemá zaplacenou daň z osobního auta. Hned na následujícím měřícím stanovišti se stejným rychlostním omezením mu pak radar naměřil 78 kilometrů v hodině.

V Krefeldu do hledáčku kontrolorů zase vběhla uprchlá lama. Místo měření rychlosti se tak policisté marně snažili chytit splašené zvíře skákající přes kapoty aut.

Pokuty jsou vysoké

Stejně jako v Česku je v Německu povoleno jet v obci maximálně padesátikilometrovou rychlostí, mimo obec pak "stovkou". Na dálnicích rychlost obecně omezena není, na mnoha místech je však regulována, v průměru na 120 nebo 130 kilometrů v hodině.

Tresty za překročení povolené rychlosti jsou v Německu poměrně přísné. Kdo by jel v obci o 21 až 25 kilometrů v hodině rychleji, než je maximální limit, zaplatí pokutu 80 eur (2000 Kč).

Ten, kdo by se tam řítil více než "osmdesátkou", může přijít nejméně na měsíc o řidičský průkaz a ještě ho to bude stát nejméně 160 eur (4000 Kč). Zákaz řízení a tučná pokuta hrozí i tomu, kdo překročí povolenou rychlost na dálnicích nebo silnicích mimo obec o 41 kilometrů v hodině a více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám