Hlavní obsah

Poslanci EU měli ostrou debatu o Romech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Debatu v Europarlamentu o situaci Romů na kontinentu provázela ve středu ostrá výměna názorů zákonodárců. Někteří z nich zastávali názor, že problémy plynou ze sporného chování některých členů etnika. Eurokomisařka Viviane Redingová v závěru debaty prohlásila, že se stydí za to, že byla některým vyjádřením přítomna.

Foto: Vincent Kessler , Reuters

Evropský parlament

Článek

Reagovala například na slova nezávislého belgického poslance Philipa Claeyse. Řekl mimo jiné, že uvažování o Romech jako o obětech by mělo skončit.

S romskou problematikou se potýkají mnohé země v EU. Pozdvižení nedávno vyvolal seznam romských občanů, který ve Švédsku údajně bez vědomí vlády vedli jednotliví příslušníci místní policie.

Databáze, podle švédských zákonů nelegální, měla prý podobu rodokmenu a bylo na ní přes 4000 Romů, včetně asi tisícovky dětí

Romy ale vystěhovala z místa jejich pobytu i Francie, problémy má Itálie i Maďarsko.

"Vzpomeňte si, kdo deportoval naposledy evropské občany," komentoval to nezávislý člen EP Dimitir Stojanov. Francie podle něj zvolila nejsnazší řešení problému.

Skeptici mají strach z rozšířeného Schengenu

Britský europoslanec Paul Nuttall z britské euroskeptické strany UKIP upozornil na blížící se zapojení Rumunska a Bulharska do schengenského prostoru s volným pohybem osob. Na jednom místě v Bulharsku, které navštívil, žije na omezeném prostoru ve slumech až 50 000 lidí. "Kdybych byl nucen žít tímto způsobem..., snažil bych se odtud odejít, a právě to mnoho z nich 1. ledna příštího roku udělá a zamíří do Británie," prohlásil s tím, že po novém roce na britských ostrovech předpokládá nárůst dětské prostituce.

Z první analýzy dat předložených jednotlivými vládami ale vyplývá, že možnost volného pohybu v Evropě využívá jenom 0,29 procenta občanů. "Nepředstírejme, že existuje nějaká invaze, ani že nastane po 1. lednu, protože se nic nezmění," řekla Redingová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám