Hlavní obsah

Europoslanci odmítli tvrdá opatření proti kuřákům

Štrasburk
Aktualizováno

Evropský parlament se postavil proti návrhu Evropské komise ohledně tabákových výrobků. Odmítl zákaz tenkých cigaret, regulaci elektronických cigaret, i když souhlasí se zákazem těch mentolových. Europoslanci také požadují, aby zdravotní varování zabíralo menší plochu krabičky, než navrhovala komise.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Navzdory zákazům a varováním si mnozí cigaretu neodepřou.

Článek

Poslanci požadují, aby varování bylo jen na 65 procentech strany krabičky, zatímco podle Bruselu měla výstraha pokrývat tři čtvrtiny přední a zadní strany. V současnosti je to 30 procent na jedné straně a 40 na druhé. Zakazují se také označení lehké a s malým množstvím dehtu.

Původní návrh byl velmi přísný, zakazoval slimky a elektronické cigarety se měly prodávat jen v lékárnách. To europoslanci odmítli, souhlasí však se zákazem mentolových cigaret, jejichž obliba roste díky použití mentolových kapslí. Požadují ale jeho pětiletý odklad.

Krabička jako od parfému

"Záměrem směrnice je, že tabákové výrobky by měly vypadat a chutnat jako tabákové výrobky," prohlásil před hlasováním eurokomisař pro zdraví a ochranu spotřebitele Tonio Borg. V ruce přitom držel růžovou lesklou cigaretovou krabičku, kterou si prý ráno koupil přímo ve štrasburském sídle EP a která se podle něj spíš podobá krabičce parfému.

Kritici ale upozorňovali, že plánovaný zákaz cigaret s ovocnými či sladkými příchutěmi nebo zákaz tenkých cigaret ohrozí tisíce pracovních míst v EU, podpoří černý trh a pro členské státy může znamenat výpadky v příjmech na daních.

Protože parlament požaduje změny návrhu, musí o výsledné podobě zákona jednat europoslanci s členskými státy.

Anketa

Souhlasíte se zákazem mentolových cigaret?
Ano
47 %
Ne
53 %
Celkem hlasovalo 17622 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám