Hlavní obsah

Výpovědi osvětimských vězňů jsou na internetu

Berlín

Stovky hodin svědectví o nacistických zločinech v koncentračním táboře v Osvětimi obsahuje audioarchiv, který zpřístupnil německý Ústav Fritze Bauera ve Frankfurtu nad Mohanem. Ústav už před deseti lety publikoval písemné přepisy svědectví z procesu s válečnými zločinci z poloviny 60. let minulého století. Nyní je možné je vyslechnout on-line v původní podobě.

Článek

Zpřístupnění výpovědí vyvolalo velký zájem a server německého výzkumného ústavu byl v prvních hodinách nedostupný. Zvukové soubory zahrnují jak výpovědi osvětimských svědků, tak dozorců obžalovaných v procesu, který se ve Frankfurtu konal v letech 1963–1965.

Osvětimský vězeň Otto Wolken v jednom ze záznamů popisuje zděšení lidí odeslaných hned po příjezdu do Osvětimi do plynových komor. „Ale i ti, kteří měli to zdánlivé štěstí, že se dostali do pracovního tábora a byli odsouzeni k děsivé, mučivé smrti,“ uvádí Wolken. „Je obtížné soudit, kde měl větší štěstí. Lidé, kteří nakonec přežili, byli poznamenáni na celý život.“

Foto: Irek Dorozanski, Reuters

Vstupní brána do areálu bývalého koncentračního tábora Osvětim

V osvětimských plynových komorách našlo smrt 1,1 až 1,5 miliónu lidí, hlavně Židů. Tábor osvobodila Rudá armáda v lednu roku 1945.

Ústavu Fritze Bauera vznikl ve Frankfurtu v roce 1995 jako první německé komplexní studijní a dokumentační středisko nacistických zločinů proti Židům. Úkolem ústavu je výzkum dějin holokaustu a důsledků nacistické vyhlazovací politiky. Středisko nese jméno bývalého hessenského generálního prokurátora Fritze Bauera, který v minulosti ve Frankfurtu inicioval řadu procesů s nacistickými zločinci.

Reklama

Výběr článků

Načítám