Hlavní obsah

Nobelova cena za lékařství putuje na americké univerzity za výzkum buněk

– Stockholm • Aktualizováno

Za výzkum buněk získali Nobelovu cenu za lékařství američtí vědci James Rothman a Randy Schekman a vědec německého původu pracující v USA Thomas Südhof. V pondělí to ve Stockholmu uvedl výbor pro udílení ceny.

Foto: ČTK/AP

Držitelé Nobelovy ceny za lékařství 2013

Článek

Vyznamenaní experti ve svém díle popsali, jak buňky organizují své aktivity a brání vzniku chaosu, uvedla ČTK. Objev podle agentury AP pomáhá vysvětlit procesy jako uvolňování inzulinu do krve, komunikace mezi nervovými buňkami či napadání buněk viry.

„Vyřešili záhadu, jak buňka organizuje svůj systém přenosu,“ oznámila na Twitteru porota. Trojice se zabývá přenosem bílkovin a dalších látek v buňkách a mezi nimi.

Südhof, který působí rovněž v USA, a to na Stanfordově univerzitě, zkoumal komunikaci nervových buněk v mozku. Rothaman, vědec z Yaleské univerzity, zase zmapoval klíčové mechanismy systému přenosu mezi buňkami. Schekman, pracující pro univerzitu v Berkeley, zjistil, jak buňky tento přenosový systém organizují.

Foto: Heritage Auctions/Handout , Reuters

Crickova medaile od výboru pro udílení Nobelovy ceny

Nobelova cena se uděluje od roku 1901, a to za mimořádný přínos v oborech lékařství, fyzika, chemie, ekonomie, literatura a v oblasti mírového aktivismu.

Ocenění nese jméno švédského vynálezce dynamitu Alfreda Nobela (1833–1896). Ten ve své závěti rozhodl, že jeho majetek bude vložen do fondu, z něhož bude každoročně udělována cena za významné objevy a zásluhy.

Držitelé Nobelovy ceny se podělí o finanční odměnu osm miliónů švédských korun (zhruba 23 miliónů českých korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám