Hlavní obsah

Slovenský ministr čelí podezření z malé domů, pro stát pracují příbuzní i sousedi

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Pod palbou kritiky médií se na Slovensku ocitl ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek, jehož resort zaměstnává jeho synovce, neteř a několik dalších lidí z jeho rodné obce Komjatice. Navíc se ukázalo, že ministrův 30letý syn pracuje v polostátní energetické společnosti JESS, jejíž vytvoření Jahnátek ještě jako ministr hospodářství v roce 2009 doporučoval vládě.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek

Článek

„Nebydlím v Komjaticích od roku 1978. Když jsou mí sousedé šikovní, proč by měli být diskreditováni?“ reagoval na nařčení z protežování ministr.

Jahnátek je přesvědčen, že se stal obětí diskreditační kampaně za svůj nekompromisní postoj při kontrolách potravin. „Před třemi týdny jsme dostali informace, že se organizují prostředky na mou diskreditaci,“ uvedl Jahnátek.

Podpořil ho premiér

Podpořil jej i premiér Robert Fico, když prohlásil, že za útoky stojí obchodní řetězce, které se chtějí pomstít.

Jahnátek tvrdí, že všechny osoby absolvovaly výběrová řízení a on je zaměstnal v souladu se zákonem. Podle deníku Sme však byli Jahnátkovi příbuzní a sousedé, kteří mají na ministerstvu na starosti například eurofondy, ve výběrových řízeních často jedinými uchazeči. „Zjevně proto, že se jednalo o výběrová řízení, která oznámili pouze na internetové síti ministerstva, k níž mají přístup pouze zaměstnanci,“ konstatoval Sme. Všichni přitom zastávali své funkce už v době konkurzu. Vybrali je bez soutěže a dočasně pověřili řízením.

Podle slovenských médií pracuje pro stát pět členů ministrovy rodiny. Jahnátek přiznal, že jeho zeť působí ve státním Slovenském plynárenském průmyslu, jeho syn pak v Jaderné energetické společnosti (JESS), za jejímž zřízením Jahnátek stál.

Slovenský stát má ve firmě 51procentní podíl prostřednictvím státní akciovky JAVYS. Zbývající podíl vlastní český energetický gigant ČEZ. Úkolem JESS je vytvořit projekt na výstavbu nové atomové elektrárny v Jaslovských Bohunicích.

„Zásadně vylučuji, že bych měl vliv na přijetí svého syna,“ oznámil Jahnátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám