Hlavní obsah

Italská politická krize skončila, Berlusconi otočil a podpořil vládu

Řím
Aktualizováno

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi oznámil, že jeho pravicové uskupení Lid svobody (PdL) podpoří při hlasování o důvěře vlády kabinet Enrika Letty. O víkendu přitom pět ministrů PdL vládu opustilo, k čemuž je vyzval sám Berlusconi. Senát pak drtivou většinou vyslovil důvěru vládě. Ta večer získala důvěru i ve Sněmovně.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Berlusconi nejprve řekl, že si jeho strana rozmyslí, jak bude hlasovat. „Poslechneme si jeho projev, pak se rozhodneme." Berlusconiho kolegové tvrdili, že PdL bude proti vyslovení důvěry.

Odpoledne ale Berlusconi překvapivě oznámil, že jeho poslanci pro Lettův kabinet nakonec ruku zvednou. Uvedl, že bedlivě naslouchal Lettově proslovu, ve kterém premiér mluvil mimo jiné o ekonomických reformách a reformách soudnictví. „Itálie potřebuje vládu, která provede strukturální a institucionální reformy. Rozhodli jsme se, po určitém vnitrostranickém boji, že vládu podpoříme," oznámil pak Berlusconi.

V Senátu s 321 křesly má Lid svobody 91 senátorů a Letttova Demokratická strana 108. Lettu podporuje i část nezávislých. Ve Sněmovně, kde je 630 křesel, má Demokratická strana 293 zastupitelů.

BBC: Berlusconi svou pozici v PdL přeceňuje

Změna názoru Berlsuconiho přišla, když se ukázalo, že několik jeho senátorů vládu tak jako tak podpoří. Podle komentátora BBC to ukazuje, že Lid svobody nestojí plně za Berlusconim a expremiér svou pozici ve straně přeceňuje. I mnohým členům Lidu svobody se nelíbila hrozba destabilizace země.

Podle italského tisku Berlusconiho obrat znamená konec jeho éry. "Hroutí se celý jeden svět," hlásal ve svém titulku deník La Repubblica. Berlusconi, který o víkendu vyvolal vládní krizi s cílem vynutit si předčasné volby, musel ustoupit, když nebyl schopen přesvědčit většinu členů své strany o tom, že pád vlády je nutný. Symbolem toho, že Berlusconi ztratil někdejší vliv, je vzpoura jeho pravé ruky Angelina Alfana, který expremiérovi přitom vděčí za svou politickou kariéru.

Důvodem odchodu ministrů bylo, že vláda zvýšila DPH na 22 procent. Spekuluje se ale, že hlavním důvodem byla problémy samotného Berlusconiho. Poté, co byl pravomocně odsouzen na čtyři roky do vězení, má imunitní výbor Senátu hlasovat o jeho vyloučení z horní komory parlamentu. [celá zpráva]

Vládní krize okamžitě rozhoupala trhy, ratingová agentura Fitch pohrozila dalším snížením hodnocení země a stouply výnosy z dluhopisů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám