Hlavní obsah

Na letišti v Moskvě leží šest let 20 miliard eur na paletách. Nikdo se k nim nehlásí

Novinky, rei
Moskva

Ve skladištní hale na moskevském letišti Šeremetěvo leží 20 miliard eur (půl biliónu korun), o které se majitel nebo příjemce už šest roků nehlásí. Peníze sem dorazily v roce 2007 z Frankfurtu nad Mohanem na 200 dřevěných paletách. Na každé z nich leželo 100 miliónů eur po stoeurových bankovkách. Podle některých dohadů by peníze mohly patřit iráckému exprezidentovi Saddámu Husajnovi, informoval list Moskovskij komsomolec.

Foto: Profimedia.cz

Zásilka obsahuje výhradně stoeurové bankovky.

Článek

„Je možné, že jsou to peníze Saddáma Husajna,“ řekl deníku nejmenovaný zdroj z ruských tajných služeb. Těm se údajně nepodařilo odhalit majitele zásilky, u níž nebyl uveden příjemce. Bankovky jsou ovšem pravé a údajně byly řádně převedeny německou bankou Deutsche Bank Group.

Není ale jasné, proč by Rusové měli podezření na Husajna, když už byl v srpnu 2007, kdy peníze dorazily, půl roku po smrti. Exprezident si nicméně údajně dával dříve posílat diplomatickou cestou miliardy přes Moskvu.

Kromě Husajna jsou ale v podezření další, mimo jiné bývalý libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, ruská mafie nebo zkorumpovaní ruští úředníci. „Jsou ještě další možnosti,“ potvrdil bezpečnostní zdroj s tím, že pokud peníze patří někomu v Rusku, je příliš riskantní si je vyzvednout. „Ta suma je obří,“ komentoval zdroj.

Odesílatel se skrývá a mlčí

Dokumenty k zásilce uvádějí, že hotovost patří 45letému Íránci Farzínu Korúrjanu Motlakovi. Ruské úřady ale nevěří, že tomu tak je. Motlak, jenž byl před třemi lety obviněn z naplánování pokusu o vyloupení centrální banky v Abú Zabí, kvůli čemuž se zřejmě ve vlasti skrývá, se v Moskvě o peníze osobně nepřihlásil.

O jejich vyzvednutí se ovšem v průběhu let pokusilo několik jiných osob, ale žádná Rusy nepřesvědčila, že je skutečným příjemcem. Nechyběly ani podezřelé skupiny Čečenců a Ukrajinců.

Podle některých zpráv měly peníze skončit u charitativní nadace zvané Svět milých lidí se sídlem na Ukrajině. Její šéf, 53letý Alexandr Šipilov, byl první, kdo se o peníze neúspěšně hlásil. Jeho charita údajně nabízí dvě miliardy eur právníkům, kteří by jí pomohli peníze soudně vymoci, ale žádný právní expert se nehlásí.

„Zřejmě existoval plán, jak ty peníze dostat přes ruskou hranici, protože nikdo, kdo má všech pět pohromadě, by je neposlal bez udání adresáta. Něco se zřejmě pokazilo a neznámý příjemce zásilku neobdržel. Tak se mohl rozhodnout jednat skrze nadaci, to je běžná praxe při praní špinavých peněz,“ vysvětlil odborník na problematiku Vadim Ljalin.

Reklama

Výběr článků

Načítám