Hlavní obsah

V Řecku útočníci zničili redakci novin, zřejmě kvůli vraždě zpěváka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Neznámí útočníci zničili v noci na pátek aténskou redakci populárního týdeníku Proto Thema, který nedávno způsobil rozruch zveřejněním snímku umírajícího zpěváka Pavlose Fisase. Napsala o tom agentura DPA. Fisas byl minulý týden zavražděn, k činu se přiznal neonacista spojovaný s krajně pravicovou parlamentní stranou Zlatý úsvit.

Foto: Yorgos Karahalis, Reuters

Protest proti neonacistům v Aténách.

Článek

Za útokem stojí podle agentury DPA levicoví radikálové, protože jak uvedli svědci, skupina útočníků vyvolávala protifašistická hesla a obviňovala média, že s krajní pravicí spolupracují. Při útoku nebyl nikdo zraněn ani zatčen, materiální škody jsou ale značné.

Podle serveru GreekReporter šlo o zhruba dvacetičlennou skupinu, která vchod do redakce zničila kladivy, kameny a kyblíky s barvou.

Proto Thema je nejprodávanějším řeckým týdeníkem. V neděli vyvolal kontroverze, když na titulní straně otiskl snímek pobodaného Fisase umírajícího v náručí snoubenky.

Čtyřiatřicetiletý hiphopový zpěvák, který vystupoval pod jménem Killah P, byl v Řecku známý svými protirasistickými postoji. Vyšetřování případu dostal na starost protiteroristický útvar. V souvislosti s vraždou jsou vyšetřováni členové a příznivci Zlatého úsvitu, který má v parlamentu dvacítku poslanců. Strana přímé spojení s činem odmítá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám