Hlavní obsah

Když vyloučíte Berlusconiho, odejdeme s ním, vyhrožují jeho kolegové v parlamentu

Říma

Itálii hrozí nová politická krize, která by mohla nastat, pokud by byl expremiér Silvio Berlusconi zbaven senátorského mandátu. Jeho stoupenci ve středu důrazně pohrozili, že hromadně odejdou z parlamentu, pokud se tak stane. Prezident Giorgio Napolitano ve čtvrtek kvůli „znepokojivému politickému vývoji” zrušil účast na plánované konferenci.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Země Apeninského poloostrova se ocitla na pokraji další krize poté, co byl Berlusconi v srpnu pravomocně odsouzen ke čtyřem letům vězení za daňové podvody. Tento kontroverzní, ale charizmatický politik je totiž významným partnerem koaličního kabinetu premiéra Enrika Letty. Pokud "Berlusconiho" poslanci odmítnou vládu podpořit, nejspíš padne.

Členové parlamentu za Berlusconiho pravicové seskupení Lid svobody ve středu večer v zákonodárném sboru opět pohrozili, že hromadně rezignují, a přivodí tím pád vlády, pokud imunitní výbor Senátu na svém zasedání 4. října bude hlasovat pro expremiérovo vyloučení z horní komory.

Hrozba nových voleb

Prezident Napolitano se kvůli situaci musel omluvit organizátorům konference věnované poválečnému premiérovi Alcidovi De Gasparimu. V dopise organizátorům uvedl, že "náhlý politický vývoj, který je institucionálně znepokojivý", vyžaduje jeho pozornost.

Hlava státu obvinila členy Lidu svobody z podkopávání italského parlamentního systému. Vzkázal jim, že na něj vyvíjejí zbytečný nátlak, aby rozpustil zákonodárný sbor a vypsal nové volby.

Berlusconi před týdnem slíbil, že nynější koaliční vládu bude nadále podporovat, "pokud dodrží své závazky". Jde především o slib úplného zrušení daně z nemovitosti, za které sám orodoval. Kabinet se má také vyhnout kritizovanému zvýšení daně z přidané hodnoty.

Berlusconi byl letos odsouzen za daňové úniky v mediální společnosti Mediaset, kterou vlastní, ke čtyřletému vězení. Tři roky z toho se ale vymazávají kvůli amnestii z roku 2006. Roční trest si vzhledem ke svému věku může odpykat v domácím vězení nebo veřejně prospěšnou prací.
Součástí verdiktu byl i na základě loňského zákona pětiletý zákaz vykonávání veřejných funkcí. Nejvyšší soud ale nařídil revizi tohoto rozhodnutí – podle odborníků by zákaz měl být snížen na jeden až tři roky.

Související témata

Foto: Tony Gentile, Reuters

Italský prezident Giorgio Napolitano

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám