Hlavní obsah

Potápěči našli v jezeře kus čeljabinského meteoritu, ten má i svou církev

– Moskva

Ze dna jezera Čebarkul se ruským potápěčům podařilo vylovit část meteoritu, který v polovině února zasáhl okolí uralského města Čeljabinsk. Úlomek objevili ve třináctimetrové hloubce a je velký zhruba jako lidská pěst. Jeho vylovení stálo oblastní rozpočet přes půldruhého miliónu rublů (zhruba 960 000 Kč), napsal ve středu server gazeta.ru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potápěči v jezeře na Urale našli část čeljabinského meteorituVideo: Reuters

 
Článek

Pátrání po úlomcích meteoritu napomohla „mapa“, sestavená vědci z Uralské federální univerzity, kteří v jezeře zaznamenali magnetickou anomálii a její souřadnice. Potápěč první úlomek nalezl už v pondělí, ale v bahnu jej zase ztratil, a tak se nález mírně opozdil.

„Je to skutečně meteorit, a ne pozemská hornina,“ potvrdil docent Viktor Grochovskij, který je i členem výboru akademie věd pro meteority.

Foto: Profimedia.cz

Úlomek čeljabinského meteoritu, který potápěči vytáhli z jezera Čebarkul.

V okolí Čeljabinsku se podle experta už sesbíralo okolo 300 až 400 kilogramů úlomků meteoritu, ale ještě se hledá hlavní kus meteoritu, který by mohl vážit „okolo půl tuny“. Předpokládá se, že i tento kus spadl do jezera Čebarkul. Potápěči teď odstraňují bahno z místa, kde by hlavní díl meteoritu mohl spočívat. Expedice doufá, že nález a vyzdvižení ze dna bude dílem příštích hodin či dnů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Meteorický roj nad Uralem zachycený z různých místVideo: Reuters

Dno jezera je bahnité a jílovité, vrstva nestabilního podloží je vysoká až tři metry. Viditelnost je navíc prakticky nulová. Navíc k vyhloubení tunelu v bahně potřebovala expedice kromě speciálního vybavení i souhlas úřadu kontrolujícího rybolov. Pokud úlomek meteoritu bude vskutku pořádně velký, potápěči jej budou ze dna dostávat za pomoci speciální plošiny a pontonů.

Pokud se meteorit podaří vylovit, stane se podle gubernátora chloubou jednoho z místních muzeí s úkolem přilákat na Ural turisty.

Církev varuje

Na Urale už také vznikla „církev čeljabinského meteoritu“, ke které se prý hlásí už stovka vyznavačů.

Její šéf Andrej Brejvičko ale důrazně varuje před vylovením meteoritu z jezera, protože kontakt s bezvěrci by mohl narušit „informační obsah meteoritu“ o uspořádání vesmíru a další důsledky ani nelze předvídat. Už jen pokusy o vylovení prý rozpoutaly mezinárodní krizi okolo Sýrie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pád meteoritu způsobil četná zranění a škodyVideo: Reuters

Roj meteoritů 15. února vyděsil milionový Čeljabinsk. Tlaková vlna rozbila tisíce oken a úlomky skla zranily asi 1500 lidí. Úkaz způsobil škody za miliardu rublů (asi 600 milionů korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám