Hlavní obsah

Členové Greenpeace z lodi Arctic Sunrise skončili v Rusku ve vazbě

Moskva

Ruské úřady vsadily do vyšetřovací vazby tři desítky aktivistů ekologické organizace Greenpeace, kteří se na lodi Arctic Sunrise v Barentsově moři přiblížili k ruské těžební plošině v rámci protestu proti chystané těžbě ropy. Policie aktivisty, které pohraničníci zadrželi minulý týden, rozvezla v noci do vazebních cel v různých městech.

Foto: Denis Sinyakov/Greenpeace/Handout, Reuters

Loď ruské pobřežní stráže vysílá varovný výstřel směrem k aktivistům Greenpeace v Barentsově moři.

Článek

Aktivisté čelí obvinění z pirátství. V případě odsouzení jim hrozí až 15 let vězení a vysoká pokuta. Greenpeace považuje toto obvinění za „absurdní”.

Ruští pohraničníci spadající pod tajnou službu FSB zadrželi loď v Barentsově moři, kde se aktivisté chystali protestovat proti připravované těžbě ropy.

Ekologů se zastal i prezident Vladimir Putin, který – na rozdíl od vyšetřovatelů – nepovažuje zatčené aktivisty za piráty, i když porušili mezinárodní právo: „Neznám podrobnosti, co se odehrálo, ale je jasné, že to samozřejmě piráti nejsou. Formálně se ale snažili zmocnit těžební plošiny. Je zcela zjevné, že se tito lidé dopustili porušení norem mezinárodního práva.“

Ještě před příchodem pohraničníků se ekologové údajně pokusili proniknout na těžební plošinu Prirazlomnaja, kterou chce na přelomu roku zprovoznit ruský koncern Gazprom. Podle mluvčího vyšetřovatelů Vladimira Markina se Greenpeace dopustila „útoku na ruskou svrchovanost“. Hnutí naopak tvrdí, že protest aktivistů byl pokojný a že ruské komando se lodi zmocnilo v mezinárodních vodách.

„Nedošlo k žádnému pokusu zmocnit se plošiny, ani se žádná taková akce neplánovala,“ řekl Interfaxu Sergej Cyplenkov z ruské pobočky Greenpeace a zdůraznil, že loď s aktivisty ani nevplula do ruských výsostných vod:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám