Hlavní obsah

Francouzský ministr obhajoval vyhošťování Romů

Paříž

Francouzský ministr vnitra Manuel Valls v rozhovoru pro rozhlasovou stanici France Intre hájil vyklízení romských táborů ve Francii a vyhošťování Romů. Styl života lidí romského původu je podle něj v ostrém rozporu s tím francouzským, a proto by se měli vrátit do Rumunska a do Bulharska.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Francouzští ministři školství Vincent Peillon (vlevo) a vnitra Manuel Valls

Článek

Valls řekl, že mnozí Romové žijí v „opravdových slumech” a jen málo z nich je schopno se integrovat do francouzské společnosti. Tito obyvatelé prý mají „velmi odlišný styl života od našeho”.

Oba balkánské státy by měly 1. ledna vstoupit do schengenské zóny volného pohybu osob. Francie však je proti tomu, aby se staly plnohodnotnou součástí tohoto prostoru.

Francie se v posledních letech potýká s přílivem Romů z Rumunska a Bulharska. Ve více než 65miliónové zemi žije podle odhadů 250 000 až 300 000 Romů, většinou francouzských občanů.

Jak předchozí vláda Nicolase Sarkozyho, tak současný kabinet Françoise Hollanda likvidují nelegální romská tábořiště a některé z jejich obyvatel vrací zpět do vlasti. To opakovaně kritizují nevládní organizace i Evropská komise - podle nich je takové zacházení s občany EU diskriminační a mnohdy rasistické.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám