Hlavní obsah

Němci rozhodnou, zda bude Merkelová nadále kancléřkou

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Německu v neděli začaly parlamentní volby. Favoritem je podle posledních průzkumů stávající kancléřka a šéfka konzervativní CSU Angela Merkelová, jejím hlavním soupeřem lídr opozičních sociálních demokratů (SPD) Peer Steinbrück.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Angela Merkelová

Článek

Merkelová se bojí jen dvou věcí – psů a bouřek. Ruský prezident Vladimir Putin, který si jednou na jednání vzal sebou Koni, svou fenku labradora, a za okny se čerti ženili, o tom ví své.

V tuto chvíli německá kancléřka pociťuje i úzkost o výsledek voleb do Spolkového sněmu.

Jasno bude odpoledne

Klaus Schüler, spolkový jednatel křesťanských demokratů (CDU), ví naprosto přesně, co bude dělat v neděli ve čtyři hodiny odpoledne.

Muž, který nesl na bedrech celou kampaň, si odpočine při golfu. A to přímo v pátém patře Domu Konrada Adenauera, centrály CDU v berlínské čtvrti ­Tier­garten. Pro takové chvíle si nechal vtěsnat do kanceláře ­vedle psacího stolu miniaturní green.

O poschodí výš, části překřtěné na Příď, tou dobou dají hlavy dohromady jeho šéfová, kancléřka Merkelová, s trojicí nejbližších – vedoucí svého úřadu Beaste Baumannovou, mediální poradkyní Evou Christiansenovou a generálním tajemníkem CDU Hermannem Gröhem. Jen oni tři.

Za dvě hodiny se zavřou volební místnosti a oni se musí připravit na všechny možnosti. Co řekneme, když přízeň Němců nebude stačit na pokračování dosavadního kabinetu CDU a liberální FDP? Vsadíme všechno na velkou koalici s opoziční sociální demokracií (SPD)? Nebo pootevřeme dvířka Zeleným?

Přitom ještě před měsícem hrálo kancléřce a CDU všechno do karet. Průzkumy jim věštily 40 procent, FDP kolem šesti a SPD uvízla na 23. Merkelová vsadila na jediné poselství.

TV souboj zlomem

„Rozhlédněte se kolem sebe. Vede se vám většinou náramně, jsme ostrovem jistoty. Všechno bude dál fajn – o to se zase postarám,“ vzkazovala Němcům.

„Argumenty i vize ostrouhaly, o to víc se dařilo fotkám pořizovaným stoupenci z mobilu,“ posteskl si týdeník Der Stern k faktu, že ožehavá témata – minimální mzda, růst nájemného, zajištění důchodů, možný zásah v Sýrii – zametla CDU na okraj.

Dokonce to vypadalo, že někteří kandidáti v regionech by se obešli úplně bez kampaně. „Prostě by jen přidali své fotografie na plakát s kancléřkou,“ postěžoval si zdroj z CDU.

Foto: Roland Weihrauch, ČTK/AP

Lídr SPD Peer Steinbrueck

Na Steinbrücka, vyzyvatele z SPD, média dlouho pohlížela jako na kamikadze, jenž si jde pro K.O. v prvním kole. V lepším případě projevovala soucit. Zlom přinesl až první zářijový večer a jediný televizní souboj. Zatímco Merkelová působila příliš vlažně a profesorsky, Steinbrück prodal svá dvě hlavní plus: výřečnost i to, že je kovaný v ekonomice.

SPD kopírovala Baracka Obamu. Do akce vyslala 14 tisíc dobrovolníků – na ulice, zvonit u dveří, na Facebook, k e-mailu, na Twitter. Boj o každý dům ji stál 23 miliónů eur (598 mil. korun) – víc než jiné strany.

Žolík teď drží odpůrci eura

Hannover, čtvrtek 19. září, 18.20. Jörg König z Alternativy pro Německo (AfD), jež odmítá euro i pomoc zadluženému Středomoří, rozbil svůj stánek u hlavního nádraží. Vedle sebe umístil plakát 3,5 metru vysoký „Jak dobrá je měna, kterou zachraňují vaše daně?“.

„Volil jsem vás, moje žena taky, můj pes rovněž,“ povzbuzuje ho v žertu jeden z těch, kdo poslal v předstihu hlasy poštou.

AfD zůstává v povolební rovnici velkou neznámou. V posledních dnech vrhla všechny síly na protest – proti euru, uprchlíkům, nudné kampani. Kdyby se přehoupla přes pět procent a pronikla do parlamentu, CDU a FDP by nejspíš nepomohla ani svěcená voda, aby daly dohromady většinu.

Německé volby v číslech
Ve hře je 4451 kandidátů.
O přízeň téměř 62 miliónů registrovaných voličů se uchází 4451 kandidátů (v roce 2009 jich bylo 3556).
Přes čtvrtinu (25,8 procenta) jsou ženy, před čtyřmi lety to bylo 27,3 procenta a rekord drží s 29,5 procenta rok 1994.
Strany se výrazně liší: zatímco Zelení postavili 43,7 procenta žen, liberální FDP nepřekročila 20 procent. Nejvyšší zastoupení – sto procent – si připsala feministická strana Ženy.
Žádné potíže se nevyskytly se získáním 630 tisíc dobrovolníků.
Voleb do Spolkového sněmu se účastní 34 stran, Alternativu pro Německo a Svobodné voliče čeká premiéra.
Nejmladší kandidátce Vanesse Mariacherové za Bavorskou stranu je osmnáct, nejstaršího, devadesátiletého muže vyslala extrémně pravicová NPD.
Průměrný věk činí 47,4 roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám