Hlavní obsah

Snowden se v Rusku skrývá na utajeném místě

– Moskva
Právo, sw

Bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden žije na utajeném místě v Rusku a má ozbrojenou ochranku. V rozhovoru pro ruskou stanici RT to řekl Američanův advokát Anatolij Kučerena.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Edward Snowden

Článek

„Nikomu neříkáme, kde žije. Požádal o to sám, protože chápeme, že míra rizika je stále velmi vysoká. Sdělovat nebo odhalovat místo jeho pobytu je podle mne zatím nemožné,“ prohlásil.

Nezbytná je podle něj i ochranka. „Americké tajné služby nemají problém vtrhnout do jiné země… Chování americké vlády ukazuje, že na něm mají mimořádný zájem,“ uvedl.

Snowden podle právníka chodí ven, ale lidé na ulici jej nepoznávají.

Nynější dočasný status utečence Američanovi garantuje stejná práva, jaká mají ruští občané, a mohl by si tak najít i práci. Kučerena tvrdí, že už dostal množství nabídek.

„Volají obyčejní lidé a nabízejí pomoc. Chápou totiž, že se člověk musí zaopatřit, vybavit si své obydlí. Volají i šéfové společností, kteří přímo nabízejí práci,“ doplnil. Jedna z volajících podle něj dokonce navrhla, že 30letého Američana adoptuje. To ale zákon neumožňuje, dodal advokát.

Související témata

Foto: Reuters

Edward Snowden

Foto: Profimedia.cz

Moskevský Kreml je oficiálním sídlem ruského prezidenta

Snowdena, který zveřejnil utajované dokumenty o praktikách amerických a britských tajných služeb, levicoví europoslanci nominovali na prestižní Sacharovovu cenu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám