Hlavní obsah

Mohl bych znovu kandidovat, připustil Putin

Novinky, rei
Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin připustil, že by mohl kandidovat do funkce hlavy státu i počtvrté, až mu v roce 2018 vyprší nynější mandát. Putin to řekl ve čtvrtek při výročním setkání s domácími i zahraničními novináři, politiky a akademiky v diskusním klubu Valdaj.

Foto: ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin.

Článek

Putin se k možnosti pokračování své funkce dostal otázkou na přítomného francouzského expremiéra Francoise Fillona, zda nechce být prezidentem. Ten mu odvětil, že odpoví pouze v případě, že se k témuž vyjádří i Putin. „Nevylučuji to,“ prohlásila hlava Ruské federace, načež Fillon reagoval, že to ani ve svém případě nevylučuje.

Putin byl prezidentem v letech 1999 až 2008. V následujících čtyřech letech působil jako předseda vlády za prezidenta Dmitrije Medvěděva. Úprava ústavy mu však dovolila ucházet se o nejvyšší úřad znovu, tentokrát navíc na šest roků. Loni Putin uspěl, získal dvě třetiny hlasů, i když jeho zvolení provázely bouřlivé demonstrace. Medvěděva pak jmenoval premiérem.

V případě svého opětovného zvolení tak může vládnout do roku 2024.

Ruský prezident ve čtvrtek hovořil také o krizi v Sýrii a odmítl názory amerického senátora Johna McCaina, který v ruském listu Pravda kritizoval vládu útlaku a korupce v Rusku. Podle Putina nelze „zcivilizovat Rusko zvenčí“.

Související témata

Foto: Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: Petr Horník, Právo

Dmitrij Medvěděv

Foto: Profimedia.cz

Moskevský Kreml je oficiálním sídlem ruského prezidenta

Během debaty se Putin rovněž zastal souzeného italského expremiéra Silvia Berlusconiho, k němuž měl dřív blízko, a řekl, že by lidé odsouzení kvůli protestům proti jeho znovuzvolení mohli být amnestováni.

Reklama

Výběr článků

Načítám