Hlavní obsah

Český celník zraněn při přestřelce v Kosovu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na severu Kosova byl ve čtvrtek zraněn příslušník české mise Evropské unie. Novinkám to potvrdilo české ministerstvo zahraničí (MZV). Další člen mise byl zabit, nešlo ale o Čecha. K incidentu došlo při pravidelném střídání hlídek na hraničním přechodu mezi Kosovem a Srbskem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jedná se o zranění českého člena mise EULEX, který byl zraněn lehce,“ řekl Novinkám mluvčí MZV David Frous. ”K téhle situaci došlo při výměně služby,“ dodal.

Mise EULEX dopoledne potvrdila, že na hranici mezi Kosovem a Srbskem byl také zastřelen příslušník mise EU.

„Došlo k úmrtí jednoho z členů mise EULEX. Stalo se tak během střelby, která přišla z vozidla neznámého útočníka na vozidla mise EULEX,“ uvedl mluvčí David Frous. O českého občana podle něj nešlo, národnost zabitého odmítl upřesnit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Většinu obyvatel Kosova tvoří etničtí Albánci. Nezávislost na Srbsku vyhlásili v roce 2008. Na severu Kosova ale také žije početná srbská menšina, která samostatnost odmítá. Ke střetům mezi oběma skupinami v minulosti došlo opakovaně. Někdy násilnosti přerostly i v útoky na zahraniční jednotky.

Podle mluvčího Davida Frouse ale zatím nic nenaznačuje, že by se na kosovsko-srbské hranici bezpečnostní situace nějak dramaticky měnila. „Podobné incidenty ale není možné vyloučit,“ dodal Frous. Česká mise EULEX má na místě aktuálně 29 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám