Hlavní obsah

Obětováním slovenského vojáka velitel zřejmě zachránil životy 13 lidí

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Smrt 40letého vojenského policisty Ľubomíra Igaze, který se 12. září při cvičení zřítil z lana zavěšeného pod vrtulníkem Mi-17, zřejmě nebyla zbytečná. Podle deníku Sme vyšetřovatelé pracují především s jednou verzí tragédie: vrtulníku hrozilo zřícení a lano, na němž Igaz visel, vojáci odřízli. Na palubě stroje, který měl technické potíže, bylo totiž dalších 13 lidí.

Článek

„Vyšetřování pokračuje, ale vypadá to tak, že tragédie mohla být mnohem větší. Při poruše vrtulníku s 13 lidmi na palubě rozhodovaly vteřiny, zda se udrží ve vzduchu. Piloti nemají v podobných případech moc možností a standardy jasně určují, co musí dělat,“ cituje deník nejmenovaný zdroj z prostředí bezpečnostních složek.

Vyšetřovací tým vyšetřuje příčinu poruchy vrtulníku, zjišťuje, zda jí bylo možné zabránit před letem, a hledá odpověď, zda obětování jednoho vojáka bylo jediné možné řešení pro záchranu dalších třinácti životů.

Vojenští policisté při výcviku slaňovali z vrtulníku. Mnozí z nich byli zkušení a podobné výsadky dělali několikrát. Posádku vrtulníku tvořili dva piloti a palubní technik. „Dva se úspěšně slanili, ale v kritické chvíli bylo na palubě ještě třináct lidí,“ uvedl deníku další zdroj. Vrtulníku pravděpodobně selhala elektronika a následně i hydraulika. Stroj ztratil stabilitu a ovladatelnost. „Pravděpodobně proto odřízli lano,“ dodal zdroj.

Slovenské ministerstvo obrany se k nehodě zatím nevyjadřuje. Igaz měl ve středu pohřeb v Partizánském, odkud pocházel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám