Hlavní obsah

Řekové se bouří. Nepokoje odstartovala vražda levicového zpěváka

Atény

Několik řeckých měst zasáhly ve středu večer násilné nepokoje. Vypukly poté, co se rozšířila zpráva, že neonacista ze strany Zlatý úsvit zavraždil levicového zpěváka. Demonstranti se střetli s policisty v metropoli Aténách i na jiných místech. Řecká policie během dne podnikla razii v kancelářích extremistického Zlatého úsvitu, který má v parlamentu dvě desítky poslanců.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Demonstrant hází kámen na policisty na předměstí Atén.

Článek

Večer se na místě vraždy na aténském předměstí Keratsini shromáždilo zhruba 5000 demonstrantů. Část z nich se pustila do potyček s pořádkovými silami. Další střety byly zaznamenány v Soluni na severu země, ale také v Patrasu, Larise, Xanthi a rovněž v krétské Chanii.

Policie zatkla 45letého muže, který v noci na dnešek pobodal hiphopového zpěváka známého svými protifašistickými názory. Oběť útoku svým zraněním nad ránem v nemocnici podlehla. Vrah se přiznal, že patří k aktivním členům Zlatého úsvitu. [celá zpráva]

Činitelé strany, odpovědné za sérii násilných incidentů, při nichž útočníci zbili cizince nebo řecké názorové oponenty, se ale obvinění z odpovědnosti za vraždu brání.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Násilných střetů s policií se většinou účastnili levicoví aktivisté a anarchisté.

Na místě útoku položili zpěvákovi fanoušci a stoupenci květiny a zapálili tam svíčky. Různé osobnosti včetně politiků v čele s prezidentem Karolosem Papuliasem a médií incident ostře odsoudily.

Večerní demonstrace se zvrhly v násilné střety mezi manifestanty a policií. V Aténách část demonstrantů házela na policisty kamení a kusy dřeva, na což pořádkové síly odpověděly slzným plynem.

Podle agentury AFP většinu účastníků protestní akce tvořili krajně levicoví aktivisté a anarchisté, kteří v jejím průběhu také podpalovali v ulicích odpadkové koše. Podobný průběh měly protesty i v dalších městech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám