Hlavní obsah

Vládní materiál pro odkup akcií v SR zřejmě vznikl na počítači soukromé firmy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Dokument, kterým slovenská vláda schválila koupi 49 procent akcií Slovenského plynárenského průmyslu (SPP) od společnosti Energetický a průmyslový holding (EPH), byl údajně vypracován na počítači prodávající firmy. Tvrdí to slovenská mimoparlamentní strana Nova.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Slovenský premiér Robert Fico.

Článek

Vláda premiéra Roberta Fica tento materiál schválila před několika dny. Koupí SPP převzal kabinet také ztráty, které vznikají prodejem plynu domácnostem.

V dokumentu je v kolonce, která v materiálu označuje majitele počítače, uvedena firma J Investment Advisors. Je to firma, která dnes již formálně neexistuje, protože se stala součástí společnosti EPH Petra Kellnera a Daniela Křetínského.

„Zásadní materiál hospodářského charakteru vznikl na počítači společnosti J Investment Advisors. Vládní materiály dnes nedělá vláda, ale finanční skupina J,” tvrdí předseda strany Nova Daniel Lipšic.

Nova chce hlavu ministra

Nova žádá premiéra, aby zastavil koupi akcií a odvolal ministra hospodářství Tomáše Malatinského. „Nám došla tabulka, ta byla potom rozšiřována. Za přípravu materiálu byli odpovědní pracovníci ministerstva a poradci,“ uvedl Malatinský. Ministr řekl, že nevidí důvod k rezignaci.

Společnost EPH k problému uvedla, že informace do materiálu dával poradce představenstva SPP, který byl předtím zaměstnaný v J Investment Advisors. Poradce měl používat starý notebook, který značkoval dokumenty starou firemní značkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám