Hlavní obsah

Baťovi dědici chtějí po Slovensku 25 miliard za zabavený majetek

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Dědicové po nejznámějším československém podnikateli Janu Antonínu Baťovi oficiálně podali žádost o odškodnění za majetek, který mu byl zabaven na základě Benešových dekretů. Slovenské ministerstvo financí potvrdilo, že obdrželo oficiální žádost. Dědicové odhadují hodnotu majetku na více než miliardu eur (přes 25 miliard Kč).

Foto: Ivan Vilček, Právo

Socha Tomáše Bati před závodem ve Svitu.

Článek

Výšku odškodnění však v konečném důsledku určí až slovenské ministerstvo financí. Do Baťova impéria patřila na Slovensku čtyři průmyslová centra: Partizánske, Svit, Nové Zámky a Bošany. Prostřednictvím akciové společnosti vlastnil také Bojnický zámek. Podle právního zástupce dědiců Tomáše Peciny patřilo do koncernu také letiště Poprad. Naopak Gumárny Púchov, o nichž se původně mluvilo, do koncernu nepatřily.

Baťova rodina žádá odškodnění za majetky na SlovenskuVideo: Ivan Vilček, Právo

V těchto dnech je na návštěvě Slovenska John Nash, vnuk Jana Antonína Bati. Ve čtvrtek se ve Svitu setkal s absolventy Baťovy školy práce. V pátek se zúčastní oslav 75. výročí založení města Partizánske.

„Součástí oslav je také odhalení pamětní desky Janu Antonínu Baťovi v místním parku,“ uvedl primátor města Jozef Božík.

Baťův vnuk: Mámu to zabilo

Nash žádost o odškodnění komentovat nechtěl. „Konečný výsledek nedokážu předpovědět, ale soudím, že právně i morálně je náš nárok velmi silný,“ uvedl Nash deníku Hospodárske noviny. „Mou rodinu to, co udělala československá vláda, téměř zcela zničilo. Mámu ten obrovský tlak opravdu zabil, nedokázala mu prostě vzdorovat,“ dodal Nash.

Slovensko letos v dubnu, stejně jako dříve Česká republika, zrušilo trest dlouholetého vězení a propadnutí majetku, který v roce 1947 Janu Antonínu Baťovi uložil československý soud v nepřítomnosti za kolaboraci s nacisty. Na základě letošního rozhodnutí bratislavského okresního soudu požádali Baťovi příbuzní o odškodnění za znárodněný majetek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám