Hlavní obsah

Muslimka se stížností proti školnímu plavání u soudu neuspěla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Stížnost 13leté muslimky, které se nelíbilo, že musí podstoupit kurz plavání společný pro dívky a chlapce, řešil soud v Německu. Školačka argumentovala, že je proti její víře, když se musí v bazénu obnažovat. Soud ale její žádosti o uvolnění z hodin nevyhověl.

Foto: Profimedia.cz

Muslimky na pláži v burkinách.

Článek

Školačka pocházející z Maroka současně odmítala argument, že může do bazénu v „burkinách“. To je úbor, který halí celé tělo od hlavy k patě. Většinou se skládá z kalhot a svrchního dílu s dlouhým rukávem a kapucí.

Dívka se bránila tvrzením, že tím by zase byla diskriminována vůči svým spolužačkám. Navíc uváděla, že potíže má také s tím, že se musí dívat na odhalená těla chlapců.

Soud ale žádosti o uvolnění z hodin nevyhověl, když shledal, že „burkini“ jsou přijatelným kompromisem. „Právo na svobodu vyznání nezavdává k požadavku nebýt vystavena chování a zvykům ostatních, včetně způsobů oblékání,“ prohlásila porota.

Soudci také upozornili na to, že speciální koupací oděv „burkini” využívají muslimky v Německu stále víc.

Agentura DPA uvedla, že otec školačky rozhodnutí soudu přijal.

Muslimové tvoří zhruba pět procent obyvatelstva Německa.

Reklama

Výběr článků

Načítám