Hlavní obsah

Německá policie zadržela extremistu, který chtěl zaútočit modelem letadla

Berlín

Německá policie v úterý zatkla 23letého pravicového extremistu, který prý plánoval bombový útok proti svým politickým protivníkům. Podle agentury DPA o tom informoval bádensko-württemberský kriminální úřad a státní zastupitelství.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Osnovatel atentátu podle sdělení policistů navedl jiného, 42letého muže k výrobě výbušného zařízení zabudovaného do modelu letadla, jímž chtěl útok provést. Konkrétní plán atentátu ale ještě neměl připravený.

V souvislosti se zamýšleným útokem policie kromě zatčeného vyšetřuje čtyři další osoby, z nichž tři patří k pravicovým extremistům. Čtvrtým je výrobce bomby, který se zatím politicky nijak neangažoval.

Při domovních prohlídkách policisté zajistili mimo jiné funkční bombu a několik modelů letadel. Zároveň objevili různé chemikálie, drogy, datové nosiče a videokameru. Výbušné zařízení zneškodnili specialisté.

Oba hlavní podezřelí na sebe policii upozornili již 31. srpna při pochodu pravicových extremistů v Dortmundu. Organizátor atentátu tam hodil na účastníky protidemonstrace dělobuch a pět lidí při tom zranil. Dělobuch tehdy vyrobil muž, který připravil i bombu k chystanému útoku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám