Hlavní obsah

Biskup v Německu se topí v luxusu, Vatikán si na něj chce došlápnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Vatikán vyslal do limburské diecéze na západě Německa jednoho z kardinálů, aby prověřil zvěsti, že tamní biskup Franz-Peter Tebartz-van Elst nadužívá luxusu. Velmi neobvyklá inspekce je podle agentury Reuters reakcí na zprávy, že si nechal postavit honosnou rezidenci, což je v rozporu s hlásáním „církve chudých” nynějším papežem Františkem.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Papež hlásá chudobu.

Článek

Na inspekci, oficiálně „bratrskou návštěvu“, Vatikán v pondělí vyslal kardinála Giovanniho Lajola, jenž dříve působil jako papežský nuncius v Berlíně. Biskup Tebartz-van Elst sdělil, že se na návštěvu těší.

Limburská diecéze, která zahrnuje i finanční metropoli Frankfurt nad Mohanem, se v posledních měsících stala terčem kritiky kvůli údajným nadměrným výdajům.

Biskup si prý potrpí na okázalé bohoslužby, ale málo komunikuje. Německá média se pak zaměřila hlavně na výstavbu nákladné biskupské rezidence v Limburku, kterou kladla do protikladu se strohým hotelovým pokojem, který ve Vatikánu obývá papež František. Náklady na výstavbu sídla biskupa se vyšplhaly na pět miliónů eur (zhruba 130 miliónů korun).

Tebartz-van Elst, kterého média označila za „biskupa luxusuu“, slíbil předložení a vysvětlení účtů.

Návštěva kardinála v Limburku podle Reuters také ukazuje novou snahu Vatikánu urychleně zasáhnout tam, kde se biskupova správa ocitne pod palbou kritiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám