Hlavní obsah

Na výročí Fučíkovy smrti dostala cenu Politkovské ruská reportérka

Svaz novinářů Ruska v neděli večer poprvé udělil cenu pojmenovanou po zavražděné opoziční žurnalistce Anně Politkovské. Podle rozhlasové stanice Svoboda ji získala reportérka liberálního listu Kommersant Olga Allenovová, píšící podobně jako Politkovská o problémech severního Kavkazu.

Foto: Profimedia.cz

Anna Politkovská

Článek

Sama reportérka se svěřila, že takového ocenění snad ani není hodna. "Politkovská byla fenomén, mnoho věcí hned pochopila intuicí, zatímco jiní, s racionálním přístupem, potřebovali k pochopení celé roky," poznamenala. Zároveň připomněla, že Politkovská se jako první odvážila psát o tom, jak ruská armáda v Čečensku zachází se zajatými povstalci a uvězněnými civilisty.

Cena se v neděli předávala na výročí popravy českého komunistického novináře Julia Fučíka, které se v Rusku dodnes připomíná jako den solidarity novinářů a vzpomínky na oběti profese. "Máme si co připomínat: za poslední dvě desetiletí bylo zabito více než 340 ruských reportérů," poznamenal svaz novinářů na svém webu.

Další proces s vrahy

Známou kritičku politiky Kremlu v Čečensku Politkovskou zastřelil vrah ve vchodu do jejího bydliště před sedmi lety, 7. října 2006, právě na narozeniny prezidenta Vladimira Putina. S obžalovanými z vraždy se právě v Moskvě odehrává druhý proces, první skončil fiaskem, když porota pro nedostatek důkazů pustila obžalované na svobodu. Nejvyšší soud pak ale nařídil případ znovu přezkoumat. Až dosud se nepodařilo vypátrat, kdo si vraždu opoziční novinářky objednal.

Jinou cenu pojmenovanou po Politkovské před šesti lety zřídila nevládní organizace Reach All Women in War, která jí vyznamenává ženy pokoušející se chránit lidská práva v oblasti válečných konfliktů. První nositelkou se stala čečenská novinářka a ochránkyně lidských práv Natalja Estěmirovová, zavražděná v roce 2009 v sousedním Ingušsku.

Julius Fučík byl český komunistický novinář, literární a divadelní kritik a spisovatel, popravený nacisty pro účast v protifašistickém odboji. Po válce byl i mezinárodně uctíván jako hrdina, po roce 1989 se naopak vynořily pochyby o legendě glorifikovaného odbojáře. Necenzurované vydání jeho Reportáže psané na oprátce v roce 1995 spolu s kritickým zkoumáním dějin ukázalo, že Fučík na gestapu přece jen "mluvil", byť vědomě neudával.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám