Hlavní obsah

Nacistu Hesse zavraždili britští agenti, tvrdí chirurg

Londýn

Británie zastavila vyšetřování podezření, že nacistu Rudolfa Hesse v roce 1987 zabili ve špandavské věznici dva agenti, aby nevyzradil válečná tajemství. Jména agentů přitom policii prozradil chirurg, který Hesse ošetřoval. Uvedl to list Independent s odvoláním na tajnou zprávu Scotland Yardu.

Foto: Profimedia.cz

Rudolf Hess při projevu

Článek

Tajná zprava napsaná dva roky po smrti Hesse popisuje velmi ožehavé vyšetřování tvrzení britského chirurga, který Hesse jednou ošetřoval. Podle něj Hess nespáchal sebevraždu, ale byl zabit na příkaz Britů, aby se ochránila válečná tajemství.

Částečně odtajněná zpráva uvádí, že šéfdetektivovi Howardu Jonesovi poskytl chirurg Hugh Thomas jména dvou podezřelých, která získal od vládního zaměstnance, jenž působil ve sociálních jednotkách SAS a pak měl na starosti tajné agenty.

Hessova sebevražda vždy vzbuzovala podezření. Měl se oběsit na prodlužovacím kabelu v altánu na pozemku špandavské věznice. Třiadevadesátiletý muž byl však údajně příliš nemohoucí na to, aby se zabil tímto způsobem. Dopis na rozloučenou pro rodinu byl navíc napsán o dvacet let dříve. Kabel tam byl dán den před smrtí.

Další pochybnosti o Hessově sebevraždě se objevily loni, když byly zveřejněny záběry ukazující, že prodlužovací kabel byl jen 150 cm nad zemí. Hessův syn Wolf uvedl, že se otec postižený artritidou nemohl oběsit sám a že pitva ukázala, že oprátka mu byla nasazena.

O tom, že byl Hess zavražděn, se objevila poprvé zmínka v knize Hess, kde Thomas uvedl, že tento bývalý vojenský chirurg byl zabit britskými agenty převlečenými za americké vojáky. Pak začalo vyšetřování.

Odložené vyšetřování

Detektiv předal zprávu prokuratuře, ale o půl roku později bylo vyšetřování uzavřeno s tím, že detektiv Jones nezískal jasné důkazy o tom, že Hess byl zavražděn. Jones nezmínil ve své zprávě pochybnosti o způsobu smrti Hesse, jen citoval experta, že Hessova zranění odpovídají neobvyklému způsobu oběšení.

Hess měl údajně vyzradit podrobnosti o chystaném spiknutí, jehož cílem bylo odstranit Winstona Churchilla.

Před smrtí Hesse se spekulovalo, že by mohl být propuštěn, protože za Gorbačova byla naděje, že by padlo sovětské veto, které tomu bránilo.

Hess v květnu 1941 překvapivě odletěl do Británie ve stíhacím letounu Messerschmidt Bf-110, ze kterého vyskočil. Chtěl vyjednávat s králem Jiřím VI. V Norimberku byl později odsouzen k doživotí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám